NavMenu

Kodeks oblačenja: Šta obući na posao?

Izvor: eKapija Srijeda, 22.09.2010. 11:36
Komentari
Podeli

Šta obući na posao? Šta je prikladno, a šta ne? Ovo su pitanja koja često puta postavljamo prije nego napustimo dom.

Pravila oblačenja na poslu zavise od profesije. Pravnici, bankari, agenti prodaje, političari i njima slična zanimanja obavezni su da poštuju kruta pravila oblačenja. To su elegantne komplete, košulje, sakoi i elegantna obuća. Muškarci bi morali da budu uredno obrijani i ošišani, a preporučuje se nošenje isključivo košulja sa dugim rukavima.

Ženama je zabranjeno nošenje suknji i haljina čija je dužina iznad koljena. Kršenje pravila bilo bi i nošenje upadljivog nakita i večernje šminke. Cipele mogu imati štikle, ali ne i previsoke potpetice. Ljeti se smatra neprikladnim i nošenje košulje ili majice bez rukava.

Najbolji primjer su bankari. Oni su po pravilu elegantno odjeveni i zbog prirode posla i radnog protokola koji je nepohodno poštovati.

Opuštenija garderoba za vrijeme radnog vremena dozvoljena je zaposlenima u sferi: marketinga, medija, novinarstva, nauke i zdravstva. Tako da je dopušteno oblačenje džempera, pantalona i suknji od lana, kepera i somota.

Naravno, ovo ne znači da je u redu doći u dukserici, trenerici ili obuti papuče za plažu. Žene ne bi trebale da oblače suviše izazovnu garderobu sa velikim dekolteom i otkrivenim stomakom. Granice pristojnosti moraju da postoje.

Za sjednice ili za prijem uglednih gostiju, moramo imati odgovarajuću, svečanu odjeću, koja nikako ne smije biti dekoltirana ili bez rukava.

Svaka kompanija može odrediti sopstvena pravila oblačenja, ali se ona ne mogu mnogo razlikovati od standarda u datom momentu. Zato zavirite u vaš orman prije nego odete na posao.

žurnalist.org/ E. Ko.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.