NavMenu

Ovo su biznis knjige koje bi svaki preduzetnik trebalo da pročita

Izvor: Poslovne novine Utorak, 26.01.2021. 11:19
Komentari
Podeli
(Foto: sheff/shutterstock.com)
Iz ove perspektive može se zaključiti da je poduzetnicima pored vizionarstva, ustrajnosti i organizacijskih sposobnosti potrebno i znanje koje pored stručne ekonomske literature mogu pronaći i u knjigama u kojima su sadržani iskustva i savjeti nekih od najuspješnijih poduzetnika u povijesti.

Poduzetništvo se u najužem smislu može definirati kao proces pokretanja i vođenja biznisa međutim, da bi se u potpunosti razumio ovaj fenomen potrebno je fokusirati se na ljude u čijoj se psihologiji nalazi izvor samog poduzetništva.

Pojam "poduzetnik" se ne vezuje za konkretnu profesiju već se može reći da označava čovjeka s potrebom da mijenja i unapređuje svijet oko sebe, rješava probleme i zadovoljava potrebe tržišta.

Iz ove perspektive može se zaključiti da je poduzetnicima pored vizionarstva, ustrajnosti i organizacijskih sposobnosti potrebno i znanje koje pored stručne ekonomske literature mogu pronaći i u knjigama u kojima su sadržani iskustva i savjeti nekih od najuspješnijih poduzetnika u povijesti, bizlife.rs

U nastavku smo za vas pripremili pet knjiga koje svaki poduzetnik bi trebao da pročita ove zime.

1. Veliki savjeti za mali biznis (Frederic Jacob) – autor ističe marketing kao najbitniji faktor opstanka i uspjeha malih biznisa i objašnjava kako primijeniti određene marketinške tehnike u različitim tržišnim okolnostima.

2. Vodič kroz digitalnu transformaciju (David L. Rodgers) – priručnik za primjenu digitalnih alata u poslovanju malih i srednjih poduzeća napisan od strane jednog od vodećih svjetskih stručnjaka u oblasti digitalnih poslovnih strategija.


3. Kako da napravite biznis plan (Linda A. Sir) – knjiga u kojoj su detaljno razrađeni svi najvažniji elementi izrade biznis plana, od definiranja ciljnog tržišta do identificiranja konkurencije i procjene rizika.

4. Kaizen: Ključ japanskog poslovnog uspjeha (Masaki Imai) – objašnjenje čuvene japanske menadžment filozofije zaslužne za uspeh velikog broja vodećih kompanija a primjenljive u bilo kojoj organizaciji bez obzira na veličinu i djelatnost.

5. Startup način (Eric Reese) – autor, na osnovu dugogodišnjeg iskustva suradnje s gigantima poput Amazona-a i AirBnB-a, definira sistem poduzetičkog upravljanja namjenjen svim kompanijama u cilju postizanja dugoročnog rasta i maksimizacije profita.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.