NavMenu

Osam koraka do boljeg timskog rada

Izvor: MojPosao Petak, 07.05.2010. 14:01
Komentari
Podeli

Zaposlenici su često opterećeni poslom pa se usmjeravaju samo na rješavanje trenutnih problema, zanemarujući glavni cilj grupe

Danas gotovo da i ne postoji zanimanje u kojem se ne cijeni timski rad. No, kako je tim skup različitih ličnosti, povremeni su sukobi gotovo neizbježni. Stoga je neophodno da se otvoreno rješavaju. Donosimo vam nekoliko savjeta kako poboljšati timski rad.

Cjelokupna slika
Timski duh podrazumijeva stavljanje cilja cijele grupe iznad osobnog cilja. Zaposlenici su često opterećeni poslom pa se usmjeravaju samo na rješavanje trenutnih problema, zanemarujući glavni cilj grupe.

Ciljevi i prioriteti
Članovi tima trebaju postaviti pojedinačne i grupne ciljeve njihovog rada. Potaknite iznošenje ideja.

Međusobno povjerenje
Budite osoba od povjerenja i dostupni. Postavite se ravnopravno prema svim članovima tima.

Nove ideje
Budite otvoreni prema svim novim idejama. I vi predlažite. Pokažite inicijativu, preispitajte sve alternative rješenja i ispitajte moguće negativne posljedice.

Strpljenje
Rezultati ne dolaze preko noći. Svaki tim prolazi kroz određene faze prilagođavanja, bilo da svi članovi tek počinju s radom ili, pak, da je u tim došao novi član. Ako se pokaže da i vaš tim ne postiže rezultate kako ste planirali, budite strpljivi. Do potpunog učinka u timu potrebno je proći određeno vrijeme

Pohvale
Uspješno rješenje jednog tima nije rad samo jedne osobe već djelo svih članova u tom timu. Stoga, pohvalite pojedinca kad dođe do ispravnog rješenja.

Entuzijazam
Pokažite da cijenite projekt na kojem radite. Budite pozitivni i od pomoći kolegama. Ostali članovi u timu znat će to cijeniti, a i rad s vama bit će ugodniji.

Humor na radnom mjestu
Pokrenite "timski duh". Tijekom zajedničkog rada ostavite vremena i za zajedničko druženje nakon posla. Prijateljski odnosi u radnom okruženju olakšat će vam rad, ali i potaknuti vašu kreativnost.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.