NavMenu

Savjeti za bolju produktivnost tokom rada od kuće

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 02.11.2020. 13:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)Ilustracija
Bez obzira radite li se po svom izboru ili u današnjem vremenu po potrebi, rad od kuće ima svoje prednosti, poput izbjegavanja svakodnevnog saobraćaja i gužve do dolaska na posao, ali to također znači da je na vama da se motivirate i iskoristite svoje vrijeme onoliko koliko biste to učinili i u uredskom okruženju.

Upravo zbog toga ovdje su izdvojena tri savjeta za održavanje produktivnosti dok radite od kuće jer uspostavljanje određenog radnog prostora može pomoći vašem mozgu da kažete da ste na mjestu na kojem trebate radite koncentrisano, prenosi Bonjour.ba.

Stvorite "radne" točke

Kada radite u uredu, svakodnevna priprema za posao i putovanje na posao pomažu vašem organizmu da se spremi za taj dan. Kada radite na daljinu ili od kuće, možete mentalno kreirati točke npr. "započnite dan" kojima ćete se pripremiti za posao na sličan način, poput vježbanja, čitanja vijesti ili pripreme kave. Radni prostor također može biti ključan. Ako možete bilo gdje sjesti i biti produktivni, to je sjajno.

Ako vam treba veća struktura, uspostavljanje određenog radnog prostora - bilo da se radi o zasebnoj sobi, potpuno opskrbljenom stolu ili samo čistom dijelu kuhinjskog stola - što god vama odgovara i može vam pomoći da se bolje koncentrišete, radite produktivno i bez odvlačenje pažnje. Svakako, izbjegavajte raditi kućne zadatke tijekom radnog vremena. Na primjer, zakažite zasebno vrijeme za pranje rublja, umjesto da se bavite njime dok završavate sa radnom prezentacijom.

Ostanite motivirani popisom

Jednostavan popis obveza može učiniti čuda kako bi vas držali organiziranima, motiviranima i produktivnijima dok radite od kuće. Dok unosite svoj popis obveza u planer, razmišljajte o velikim, dugoročnim ciljevima, poput završetka projekta, kao i o malim ciljevima, poput izvršavanja zadataka koji vode do tog velikog cilja. Označavanjem tih manjih ciljeva stvarate sebi sliku napredovanja, što vam daje pozitivni podstrek tijekom dana, a i posao se čini mnogo lakšim kad nije sve jedan veliki zadatak. Kao super ideju savjetuje se da napišite svoj popis umjesto da ga pamtite jer zadovoljstvo precrtavanja zadataka sa popisa može vam pomoći da ostanete motivirani.

Napravite raspored za sve

Posao od kuće zahtijeva raspored sličan uobičajenom uredskom poslu, osim što ste u tom trenutku i na tom mjesto vi smatrate odgovornim. To ne znači da vam cijeli dan mora biti samo posao (zapravo je važno redovito praviti pauze kako biste se psihički, fizički i emocionalno osvježili), već da i sve neradne aktivnosti također trebate organizovati.

Kada stvarate svoj raspored, uzmite u obzir ostale obveze u svom životu i pronađite rutinu koja vam omogućava da se i o njima brinete. Ako idete po dijete u školu ili se bavite sportom, volontirate, rasporedite vrijeme za posao prije ili poslije ovih aktivnosti. Nakon što postavite svoj raspored, učinite ga suradnicima vidljivim pomoću zajedničkog kalendara. Na taj će način znati kada se možete slobodno sastati i kada ste rasporedili radno i osobno vrijeme. Također je dobra ideja osigurati da prijatelji i obitelj razumiju vaš raspored i da ga poštuju. Postavite granice i očekivanja dajući im do znanja da rad od kuće ne znači da ste sve vrijeme slobodni, prenio je Bonjour.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.