Izvor: Blic | Petak, 07.08.2020.| 11:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Savjeti stručnjaka ako vas kriza natjera da ugasite posao

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Melisa Kjolsing i njen brat Luk pokrenuli su Recovree 2018. godine sa ciljem da pomognu ljudima da se oporave od korišćenja nedozvoljenih supstanci. Recovree je tek počeo da dobija zamah kada je pandemija pogodila SAD početkom marta i posao je "ispario" preko noći, piše portal BizLife.

Korisnici kompanije su prevashodno poslodavci koji nude usluge kompanije Recovree, koje uključuju podršku zaposlenima i preporuke programa oporavka putem njene aplikacije, kao prednost radnicima. U jeku Covid-19, Recovree je zbog otkazanih ugovora izgubio više od 90% projektovanog prihoda, kaže Kjolsing.

Tako će izvršni direktor startapa iz Minneapolisa, koji je prošle godine zabilježio 50.000 dolara prihoda, 31. jula trajno zatvoriti svoj posao. Ona je samo jedan od mnogih preduzetnika koji su zbog pandemije korona virusa bili prinuđeni da zatvore firmu – i da se nose sa pratećim psihološkim efektima.

Ekonomisti procijenjuju da je više od 100.000 malih preduzeća trajno zatvoreno od marta, pokazalo je istraživanje ekonomista sa Univerziteta u Ilinoisu, Harvard Business School, Harvard Univerziteta i Univerziteta u Čikagu sprovedeno u aprilu.

Budući da zatvaranje startapa izaziva mnoge bolne diskusije o zaposlenju, dugu i brizi o radnicima, takvo iskustvo je osnivačima izuzetno emotivno.

Za one koji su zaustavili posao – ili za one koji to razmatraju – evo tri savjeta stručnjaka kako se nositi sa psihološkim efektima.

Odmorite se

Preduzetnici su otporni ljudi, ali čak je i njima potreban odmor, kaže Džon Gartner, psihoterapeut iz Baltimora, specijalizovan za liječenje preduzetnika.

Ako ste nedavno zatvorili posao, razmislite da odvojite malo vremena prije nego što pokrenete slijedeću ideju kako biste sebi dali vremena i prostora da tugujete, kaže on.

- Preduzetniku čije se poslovanje završava potreban je drugi posao. Ali taj drugi posao ne može biti način da se izbjegne bol zato što je prvi posao propao - kaže Gartner.

Zatim, nakon što ste odvojili vrijeme da prežalite, nađite još vremena i razgovarajte sa ljudima iz oblasti u koju želite da uđete, proučite to tržište.

Znajte da ste traženi

Iako se možda osjećate kao gubitnik, većina ljudi vas ne vidi u tom svjetlu, kaže Patrik Ficdžerald, preduzetnik, savjetnik za startape i predavač na Univerzitetu u Pensilvaniji.

U stvari, postoje mnoge kompanije koje regrutuju bivše preduzetnike zbog njihove hrabrosti, stručnosti i sposobnosti da pokrenu nešto ni iz čega, dodaje. Ako niste spremni da započnete nešto novo, razmislite o "pozajmljivanju svog iskustva i znanja" nekom drugom poslu – barem dok ne dobijete narednu ideju.

Podijelite svoju priču

Niste sami u ovom iskustvu i možda bi bilo korisno da podijelite svoju priču, kaže Ficdžerald. Razmislite o pisanju onoga što ste osjećali i naučili na javnim platformama poput društvenih medija, savjetuje on. To će pružiti određenu katarzu i priliku za povezivanje sa drugim preduzetnicima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.