NavMenu

9 pametnih novčanih poteza za 2010. godinu

Izvor: zena.hr Ponedjeljak, 04.01.2010. 17:01
Komentari
Podeli

Upravljanje vlastitim financijama nikad nije bilo važnije nego u današnje vrijeme.

Ne postoji osoba na koju svjetska financijska kriza nije barem malo utjecala. Upravljanje vlastitim financijama nikad nije bilo važnije nego u današnje vrijeme. Zato vam donosimo 9 pametnih novčanih poteza za 2010. godinu, koji će vam pomoći bilo da na računu imate dovoljno ili da se riješite dugova.

1. Prestanite izbjegavati probleme i počnite biti iskreni. Otvarajte kuverte s računima, nazovite ili posjetite svoju banku. Budite realistični. Toliko nas živi u lažnim iluzijama i nadama, vi radije realno pogledajte što se u posljednje vrijeme dešavalo na vašem računu. Ako je potrebno, zatražite pomoć stručnjaka. Mnogo nas se osjeća pomalo nesigurnima kada je riječ o novcu, što nije niti čudno s obzirom da zapravo većina nas nikada nije dobila ispravnu edukaciju o tome kako pravilno baratati novcem. Niste jedini... Svatko se tako osjeća u nekom trenutku, no izbjegavanje bavljenja problemom financija je kao da kažete da je hodanje preteško, pa to radije nećete niti pokušati. Naučite osnove i već ćete osjetiti da preuzimate kontrolu nad vlastitim životom.

2. Organizirajte se. Znajte gdje sve imate otvorene račune, kakvo je stanje na njima. Točno ustanovite koliko imate, jesu li to devize, dionice, obveznice... Koliko vam iznosi dug na kreditnim karticama, kolika je kamata na kredit... Mnogo ljudi se osjeća kao da tonu u dugovima jer zapravo ne znaju gdje točno stoje po tom pitanju. Često to nije samo nedostatak novca već generalna nesigurnost i neznanje oko teme financija.

3. Pregledajte račune. Dobijte osjećaj za to koliko uistinu trošite. Kuda stvarno vaš novac odlazi? Sakupljajte svaki račun i popisujte sve troškove od onih najvećih do najmanjih (ovo uključuje i odlazak u kafić na kavu). Svaku lipu koju potrošite zapišite kako biste dobili generalnu sliku na što zapravo trošite i gdje biste mogli uštedjeti.

4. Vratite se osnovama. Ovo se odnosi na svako područje vašeg života. Trebate li trošiti toliko na kozmetiku? Trebaju li vam uistinu još jedne traperice ili cipele? Morate li na frizuru toliko često? Trošite li uzalud novac na hranu koja propada? Svatko zna gdje mu “curi” novac. Za neke je to odjeća, za neke hrana, a za neke tretmani za ljepotu.. Zapitajte se što vam je prijeko potrebno, a što je nepotreban luksuz.

5. Nađite dodatni izvor novca uz stalni posao.
Ako imate vremena i ako vam stalni posao to dozvoljava počnite raditi još nešto – davanje instrukcija, prevođenje, čuvanje djece, briga o starijoj osobi, kuhanje za nekog... U čemu ste stvarno dobri? Što vam nije toliki problem dodatno raditi? Dobro razmislite što biste još mogli raditi uz svoj posao...

6. Pitajte za popuste gdje god možete. Nemojte se u dućanu ili bilo gdje drugdje sramiti pitati je li neki predmet na rasprodaji ili kada će to tek biti. Nažalost, u ova vremena mnogi si ne mogu dozvoliti da zbog ponosa plate više.

7. Ovo vrijedi samo za one u stvarnoj novčanoj krizi – pogledajte oko sebe i razmislite o tome bez čega biste mogli živjeti, što biste mogli prodati. Možda oko sebe imate stvari koje vam nisu nužne, a za koje biste mogli dobiti popriličnu svotu novca. Ili što ako biste morali radikalno srezati troškove? Kako biste to učinili? Biste li mogli, primjerice prodati stan i preseliti se u manji?

8. Pogledajte u vlastita vjerovanja i emocije vezane uz novac.
Većina nas je baratati s novcem naučila od roditelja. Možda su oni imali problema jer nisu znali s novcem. J li netko od njih trošio više od svojih mogućnosti i “žonglirao” kreditima? Vi ne morate i ne smijete ponavljati njihove greške. I nikad nije prekasno da krenete iznova. Sada je pravo vrijeme.

9. Budite zahvalni na onom što imate. Mi imamo toliko više od 95 posto ostatka planete. Budite zahvalni na svemu, postanite svjesni svega što imate – krova nad glavom, hrane na stolu, odjeće za obući... Nađite načina da date drugima. Ne mora to biti novac, dajte svoje vrijeme i ljubav. Što više dajete, to će vam se više i vratiti.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.