NavMenu

Zaustavite multitasking - Evo kako da budemo efikasniji na poslu

Izvor: biznisinfo.ba Ponedjeljak, 24.02.2020. 11:32
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pressmaster/shutterstock.com)Ilustracija
Svi mi imamo jednako vremena tokom dana, ali ipak neki postignu mnogo više od drugih. Razlog za to je što su bolje organizovani i slijede određena pravila.

Ovo su neki od savjeta kako da budete produktivniji, postignete više i brže ostvarite svoje ciljeve:

- Popodne provjerite elektronsku poštu, kako biste jutarnje sate, koji su najproduktivniji, posvetili najvažnijim zadacima.

- Prestanite čekati savršene uslove za pokretanje velikog projekta. Trenutna akcija podstiče pozitivan domino efekat koji dovodi do još više akcije.

- Sjetite se da veliki, hrabri ciljevi oslobađaju energiju. Dakle, postavite ih jasno, a zatim ih ponavljajte u mislima svakog jutra 5 minuta.

- Nered stvara stres. Zato očistite nered u svom uredu da biste što više obavili.

- Udaljite se od energetskih vampira u svom životu (negativne osobe koje vam kradu entuzijazam, koje ne vjeruju u vaš uspjeh).

- Kreirajte dnevne rutine. Produktivni ljudi slijede svakodnevne rutine. Tako postižu najveću posvećenost poslu.

- Ustanite rano. Pobijedite želju da ostanete duže u krevetu. To će biti vaša prva jutarnja pobjeda, i poslužit će da s više samopouzdanja krenete u novi dan.

- Nemojte reći "da" svakom zahtjevu. Većina nas ima potrebu da nas svi vole. To budi želju da kažemo "da" svemu – a to je kraj vaše produktivnosti.

- Prepustite drugima sve ono u čemu ne možete biti najbolji. Fokusirajte se samo na aktivnosti unutar onoga u čemu briljirate.


- Radite u blokovima od po 90 minuta sa po 10 minuta pauze kako biste napunili baterije.

- Zaustavite multitasking. Ne obavljate više zadataka odjednom. Fokusirajte se u potpunosti na jedan zadatak dok ga ne završite.

- Napravite "Stop Doing" listu, odnosno listu stvari koje trebate prestati raditi da biste bili produktivniji i uspješniji, dakle stvari koje vam kradu vrijeme i energiju a ne doprinose ostvarenju vaših ciljeva.

- Iskoristite vrijeme putovanja na posao za čitanje, ili ako vozite za slušanje audio knjiga ili motivirajućih audio zapisa. Razmislite koliko je to vremena mjesečno ili godišnje, koliko znanja, energije i inspiracije možete nakupiti.

Tagovi:
produktivnost
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.