NavMenu

Deset navika koje ostavljaju neprofesionalan dojam na poslu

Izvor: eKapija Četvrtak, 20.02.2020. 14:01
Komentari
Podeli
(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Radna astmosfera na poslu te sveukupna komunikacija između radnih kolega uvelike utječu na to koliko ste produktivni, fokusirani i uspješni u svom poslu.

Bilo da ured dijelite s jednom ili 20 osoba, htjeli ili ne, posredno i neposredno utječete jedno na drugo i jako je važno da uspijevate zajedno obavljati svoje zadatke i surađivati u skladu s radnim ritmom koji svima odgovara, piše portal Bonjour.ba.

A ukoliko želite biti dio tima i održavati zdravu komunikaciju sa svima, završiti posao na vrijeme te zajednički raditi na projektima koji će rezultirati sjajnim poslovnim poduhvatima, ovo su navike koje trebate izbjegavati.

Stalna negativnost

Ukoliko je dio vaše rutine konstantna briga i nezadovoljstvo radi nekih neželjenih događaja ili akcija, potrebno je da se pokušate riješiti navike širenja negativne energije među vašim kolegama. Umjesto naglog reagiranja i pesimizma, uvijek si postavite pitanje kako možete riješiti problem te osmislite plan B i ova navika stalnog negativnog razmišljanja će polako blijediti iz vaše svakodnevice.

Kašnjenje

Svi smo se našli ili u situaciji osobe koja kasni ili u situaciji osobe koja čeka. I sasvim je u redu nekada zakasniti jer postoji previše faktora koji utječu na naš tempo od dana do dana. No, jednako tako stalno kašnjenje na posao, sastanke, dogovore, odgovore na mailove, ne samo da je jako neprofesionalno, nego može i utjecati na vaš performans na poslu i spriječiti napredak u vašoj karijeri, što vjerujemo, nikako ne želite.

Prekidanje kolega dok govore


Kada radite u velikom ili malenom timu ljudi, međusobno uvažavanje je sigurno jedan od većih izazova. Ne želite da dođe do scenarija gdje jedna osoba bespotrebno stalno priča, a druge osobe koje imaju dobre ideje i prijedloge, jednostavno ne mogu doći na red. Takvu atmosferu uvijek nastojte izbjegavati i to na dva načina: ukoliko ste osoba koja često prekida ljude, sljedeći put to nemojte napraviti, zapišite na papir ispred sebe što ste htjeli reći i sačekajte dok osoba završi i recite, a ukoliko ste osoba koja uvijek šuti i dopušta drugima da ju prekidaju, budite samouvjereni i izborite se za izjašnjavanje svog mišljenja, tako da tijekom sastanka, zamolite pozornost kolega na još par minuta kako biste rekli i vaš komentar.

Manjak pozornosti

Iako možda mislite da nije primjetno kako vaša pozornost nije na nivou tijekom sastanka, apsolutno svatko u prostoriji može primijetiti vašu nezaintereziranost kroz razne vidove neverbalne komunikacije. Zato, pokažite poštovanje prema kolegama i osobi koja predvodi sastanak i nastojte iskoristiti vrijeme, kad ste već tu i budite aktivni u raspravama i dogovorima. Ništa ne možete izgubiti, upravo naprotiv.

Neobavljanje obaveza na vrijeme

Rad u tvrtkama i timovima je lančan i biti će funkcionalan ukoliko svaka osoba radi ispravno radi svoj posao. No, jako je važno i da osoba obveze završava na vrijeme kako bi cijela kompanija bolje funkcionirala, ali i kako biste i vi sami napredovali i imali više odgovornosti. Zato se uvijek nastojte držati rokova, organizirajte svoje vrijeme na osnovu njih te dajte sve od sebe kako bi vaš rad pokazao koliko ste sposobni i marljivi, a ne suprotno od toga.

Pretjerano hvaljenje

Pauze za kavu, pa čak i maleni razgovori za radnim stolom vrijeme su kada razmijenjujemo poneke sitnice iz svog života sa svojim prijateljima s posla. I svi nekako uživamo u tim razgovorima, pomažu nam u tome da se malo opustimo za vrijeme rada te su određeni način relaksiranja. No, ti razgovori ne moraju biti razlog radi kojeg ćete pretjerano pričati samo o sebi i svojim svakodnevnim poduhvatima. Naravno, s vremena na vrijeme se zaslužujete pohvaliti kolegama radi uspješno odrađenog posla, no, pazite da u vaše razgovore dodate i druge teme, kako biste zadržali zdrav odnos.

(Foto: Erste Banka)
Ogovaranje


Kad smo već kod sitnih razgovora sa svojim kolegama s posla, u tim razgovorima nipošto ne smijete pokretati teme koje se tiču tuđih života i akcija. Ogovaranje ne samo da u potpunosti unosi negativne emocije i energiju na vaše radno mjesto, nego time pokazujete nezrelost i neprofesionalnost. Umjesto toga pokušajte sa svojim kolegama razgovarati o zajedničkim interesima kao što su odlasci na trening ili komentiranje pobjednika ovogodišnjih Oscara. U svakom slučaju, ogovaranje ne smije biti na vašem dnevnom redu.


Mješanje ličnog i privatnog života

Nemoguće je uz obitelj i prijatelje, tijekom radnog dana u potpunosti isključiti mobitel i naravno da ćete nekada prihvatiti osobne pozive i odgovoriti na poruke. No, budite oprezni i nemojte zlouporabiti vrijeme tijekom radnog dana za obavljanje privatnih poslova jer će ta vaša navika negativno utjecati na vaš preformans, time i na vaše kolege, a oni zajedno sa vašim šefom ili poslovođom mogu smatrati vaše ponašanje krajnje neprofesionalnim i neodgovornim. Pokušajte pauze koristiti za komunikaciju s najbližima.

Neurednost

Bilo da je riječ o neurednosti na vašem stolu ili načinu na koji se odijevate, postoji određeni kodeks kojeg biste se trebali pridržavati. S tim kodeksom odijevanja ste se zasigurno upoznali već pri dolasku na svoje radno mjesto, a što se tiče radnog stola, hrpa papirologije, papiri od ručka zajedno sa hrpom isprintanih materijala za sastanak, primjer su neprofesionalnosti koju će vam vaše kolege brzo zamjeriti.

Previše neodgovorenih mejlova

Komunikacija je jedan od najvažnijih elemenata na poslu. Uz dobru komunikaciju, obavljanje svake obveze i zadatka će ići brže, bolje, uspješnije. No, u suprotnom slučaju imate stalna kašnjenja, nervozu i mnoštvo obveza. Kako biste to izbjegli, nastojte vaše e-mailove slati jasno i jednostavno. Uvijek se izražavajte precizno bez ostavljanja mjesta za bilo kakvu drugu interpretaciju teksta kojeg ste poslali i uvijek se držite neke forme e-maila u kojoj će se primatelj e-maila brzo snaći. Također, lančane e-mailove uvijek nastojte jasno i prepoznatljivo imenovati kako bi uvijek ti mailovi bili na jednom mjestu i kako biste ih lakše mogli pronaći kasnije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.