Izvor: bankar.me | Utorak, 21.01.2020.| 11:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Budite ispred drugih kandidata - Kako napisati dobar CV

(Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)
Dobro napisana biografija može vam pružiti veliku prednost u odnosu na stotine drugih kandidata, a na neke stvari treba obratiti posebnu pažnju.

Dobar CV je prvi korak koji vas može izdvojiti iz gomile drugih kandidata za posao i pružiti vam šansu da budete izabrani za razgovor. Ako želite da impresionirate ljude iz ljudskih resursa koji vrše selekciju kandidata, važno je da istaknete vještine i iskustva, ali pazite da ne pretjerate s previše informacija. Morate imati na umu da oni imaju jako malo vremena za gledanje stotine biografija prije nego što izaberu.

Dakle, ključ je u ravnoteži informacija.

Za postizanje prave ravnoteže i izdvajanje svoje biografije (CV-ja) od drugih, potrebno je uključiti vještine koje su prilagođene za poziciju za koju se prijavljujete.

Vicki Salemi, stručnjak za karijeru u Monsteru za CNN kaže da dobro prilagođen CV koji ističe najvažnije vještine za posao za koji se javljate, a koje su "pojačane" određenim dostignućima ili iskustvima, zaintrigiraće drugu stranu i pomoći vam da prođete kroz ta vrata.

Šta treba da sadrži CV koji privlači pažnju?

Odredite koje vještine treba da naglasite

Najefikasniji način prilagođavanja vašeg CV-ja za određeni posao je prepoznavanje najboljih vještina navedenih u opisu posla i isticanje istih u svojoj biografiji. Obavezno preslikajte jezik koji se koristi u opisu posla. To bi trebalo da vam pomogne da vaš CV prođe elektronski pregled koje mnoge veće kompanije koriste. Elektronski pregled traži ključne riječi u biografijama i na osnovu toga ih izdvaja prije nego što ih dalje pogledaju ljudi iz kadrovskog odeljenja.

Kompanije obično prvo navode najvažnije vještine i odgovornosti potrebne za posao, tako da svoj CV koncentrišite na njih.

- Kompanije vam u osnovi pružaju listić za varanje - rekla je Salemi.

Naravno, potrebno je istaći vještine koje zapravo posjedujete, a ne lagati.

- Laži će vas dotući na sledećem koraku - upozorila je Amanda Augustine, ekspert za karijeru za TopResume.

Ako je opis posla nejasan, obratite se osobama u kompaniji ili onima koji rade u industriji i zamolite ih da objasne veštine koje se traže za taj posao. Druga opcija je da potražite na internetu slične opise poslova i uzmete u obzir ključne riječi koje se redovno ponavljaju.

Održavajte ravnotežu između specifičnih i ličnih vještina

Obavezno u vašem CV-ju kombinujte specifične i lične vještine.

Lične vještine su skup ponašanja i osobina ličnosti koje koristite svakodnevno, kao što je sposobnost rada u timu, ljubaznost i rješavanje problema, dok se specifične vještine odnose na specifična ili tehnička znanja.

Obje grupe vještina su važne. Koliko god da poslodavci žele da zaposle nekoga ko je kvalifikovan za tu poziciju, oni takođe žele da znaju hoćete li znati da se uklopite u radnu sredinu s kolegama.

- Prilikom razgovora sa kandidatima s gotovo identičnim biografijama, najvjerovatnije će biti izabran onaj koji će se bolje uklopiti u radno okruženje - rekla je Salemi.

Dio CV-ja koji se odnosi na vještine koje posjedujete morate ograničiti na šest do osam vještina, savjet je Stevea Arnesona, autora knjige "Šta vaš šef zaista želi od vas". Ako želite da uključite još neku vještinu, neka to bude iz dijela o vašoj ličnosti.

Potkrepite vještine dokazima

Vaša biografija ne treba da sadrži popis vještina i nazive poslova koje ste radili. Morate napisati i konkretne primjere u kojima ste upotrebili te vještine.

Kada opisujete prethodni posao, uključite sva relevantna dostignuća.

- Najbolji način kako to da učinite je da istaknete kvalitete ili napišete priču kako je vještina koju posjedujete nešto promjenila - rekla je Augustine.

Na primjer, ako izjavljujete da ste efikasan prodavac, potrebno je da napišete koliko puta ste bili najbolji u timu ili za koliko posto ste proširili prodajni teren ili povećali prodaju.

Dodatni savjet: Razvijajte vještine koje vam nedostaju

Nemojte se obeshrabriti ako vam nedostaju određene vještine koje su ključne za pozicije na koje se prijavljujete. Umjesto toga, radite na njihovom razvoju.

Na primjer, ako se prijavljujete za radno mjesto koje zahtjeva određeno poznavanje softvera, možete upisati onlajn kurs ili pronaći besplatne onlajn tutoriale i to naučiti. Tehničke vještine je lakše naučiti, a lične se razvijaju vremenom. Samo morate pronaći efikasan način kako da ih naučite i to sve dodati u svoj CV.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.