Izvor: eKapija | Srijeda, 11.12.2019.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ovo je test ličnosti koji poslodavci obožavaju

(Foto: Andresr/shutterstock.com)
Introverti ili ekstroverti, osjećajni ili racionalni... Provjerite kojoj grupi pripadate.

Kako bi pronašli kandidate koji će u potpunosti odgovarati njihovim potrebama i predstavljati pravi ‘fit’ za kompaniju, poslodavci sve češće pored uobičajenih metoda procjenjivanja potencijalnih zaposlenika, poput ocjene kvaliteta biografije i napisanih molbi, u selekcijskom procesu koriste nove alate.

Jedan do njih je zasigurno Myers-Briggsov test ličnosti, vjerovatno najkorišteniji i najpoznatiji test ličnosti na svijetu, koji, pod uslovom da ga iskreno ispunite, dosta otkriva o osobi koja ga je riješila.

Možda ste se dosad s njime dosad već susreli, a ako niste, evo kako to izgleda. Test mjeri na koju stranu naginjete u svakoj od četiri kategorije: Ekstrovert (E) ili introvert (I), slutnja (S) ili intuicija (I), osjećanje (F) ili razmišljanje (T), prosuđivanje (J) ili percipiranje (P).

Kako piše index.hr, Myers-Briggsov test ličnosti tada spaja prva slova odabranih kategorija (na engleskom jeziku) u kod od četiri slova, kao npr. ENTJ ili INTP. Nakon što dovršite test, nemojte se začuditi preciznosti rezultata.

Na primjer, ako vam pokaže da imate INFJ tip osobnosti, dio ste samo 1,5% stanovništva koje spada u tu kategoriju, što ovu osobnost čini najrjeđim tipom.

Prema Myers-Briggsovom testu, osoba s INFJ tipom ličnosti je više introvertirana, intuitivna, osjećajna i više pažnje posvećuje prosuđivanju. Drugim riječima, te osobe su samozatajne, no veoma su odani prijatelji i čine snažne vođe s visokom razinom empatije.

No, to je samo jedna od osobnosti koje postoje. Ako želite doznati nešto više, ispunite TEST i provjerite kojoj grupi pripadate.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.