Izvor: bankar.me | Srijeda, 04.12.2019.| 07:40
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šta bi svaki investitor početnik trebalo da zna?

Ilustracija (Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Ako je situacija na tržištu nepredvidiva, čas je u porastu pa malo pada, možda malo ide i "postrance"... kako se ponašati?

Finansijska situacija svakog ulagača je različita, upozorava NBC News. Ono što je dobar savjet za 21-godišnjaka možda i nije najpametniji za nekog od 65 godina. Neki ulagači mogu podnijeti malo rizika u portfoliju, a drugi ni toliko. Potom, neki samostalno odlučuju kuda će sa svojim novcem, a drugima treba sajvetnik da se probiju kroz različite opcije.

No, svi bi prema tekstu objavljenom na NBC Newsu trebali da imaju na umu sljedeće:

Diverzifikacija: Čuli ste za izraz "ne stavljati sva jaja u istu korpu". Isto važi i za portfolije.

Ako su sva vaša ulaganja u istoj kategoriji, a dogodi se udar baš na tu kategoriju, pretrpićete svu štetu. Ukoliko su ulaganja raspoređena po različitim kategorijama, veliki udar donijeće vam samo manju štetu. Zato se mnogi ulagači odlučuju na ulaganje u raznu imovinu poput obveznica i akcija. Potom idu i korak dalje, raspoređujući ulaganja između velikih i malih kompanija.

Alokacija imovine: Odlučili ste se na diverzifikaciju, šta dalje? U osnovi to zavisi od vaših godina i apetita za rizikom. Uopšte gledano, što ste stariji manje rizika želite u svom portfoliju, jer ćete gubitke teže nadoknaditi tokom vremena. Zato će stariji željeti više obveznica nego dionica koje se smatraju rizičnijim. S druge strane, mlađi ulagači pristaće na veći rizik u potrazi za većim prinosima, pa će im izbor pasti većim dijelom na akcije.

Viši nivo:

Za spretnije ulagače, pad tržišta ne znači nužno i gubitak već stvara prilike. Na primjer, za kupovinu hartija od vrijednosti sa dobrim potencijalom rasta, koje se trenutno trguju po niskim cijenama. Tu na scenu stupaju istraživanja i strategija, te dubinsko poznavanje:

1. razlike između naloga za kupovinu i stop naloga (nalog za kupnju izvršava se što prije po najbližoj zadatoj cijeni, dok se stop nalog izvršava po ispod ili iznad zadate cijene)

2. razlike između growth stocks (hartije od vrijednosti čija cijena kontinuirano raste nezavisno od kretanja ekonomije), te value stocks (hartije od vrijednosti čija je tržišna vrijednost niža od fundamenata, odnosno one koje imaju potencijal rasta)

3. uzimanje u obzir razlike u riziku kad se ulagač odlučuje na ‘long pozicije’ (kladeći se na povećanje vrijednosti) te ‘short pozicije’ (klađenje na pad cijene) hartija od vrijednosti

4. poznavanje osnovnih pokazatelja poput P/E odnosa (odnos cijene akcije i zarade po akciji), kao i bete (mjera volatilnosti i sistemskog rizika)

5. bar načelno poznavanje put i call opcija (put opcija daje mogućnost vlasniku pravo, ali ne i obavezu, prodaje hartije od vrijednosti po unaprijed utvrđenoj cijeni u određenom vremenu, dok call opcija vlasniku daje isto pravo samo kupovine hartije od vrijednosti)

Osim navedenih, postoji niz raznih strategija i teorija, od tehničke analize nadalje, a opcija je i da za vas to učini profesionalni finansijski savjetnik.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.