NavMenu

ROWE je novi koncept funkcionisanja kompanija - Rezultati su jedino što se mjeri

Izvor: eKapija Utorak, 26.11.2019. 09:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Micolas/shutterstock.com)Ilustracija
Ideja ROWE-a izgleda jednostavno, ali može biti zahtjevna za realizaciju. To znači potpuno napuštanje duboko ugrađenog shvaćanja da su najbolji zaposleni oni koji su uvijek za svojim stolovima. To također znači odustajanje od osjećaja krivice kada morate da povedete dijete na sport usred "radnog vremena" ili pola sata u teretani onda kada se to najmanje očekuje.

Susan Hoaby nedavno je na Instagramu saznala da je jedna od njenih zaposlenica bila u Parizu. No, to nije iznenadilo – ne brine se gdje i kada zaposlenici rade sve dok donose rezultate u roku.

Njena konsultantska kompanija JL Buchanan, naime, koristi radno okruženje koje mjeri samo rezultate (ROWE – Results only work environment), strategiju upravljanja koja se fokusira na performanse zaposlenih, a ne na mjestu i kada oni rade.

- To je snaga povjerenja - rekla je Hoaby. - Ona je u Parizu ali znam da radi. Možda će joj biti potrebna pomoć kolega odavde, ali ja se ne brinem zbog toga. Vjerujem da je organizirala putovanje u skladu s obavezama koje ima na poslu. -

U sistemu ROWE, zaposleni ne moraju da traže raniji izlazak s posla i izlagati se dodatnom stresu zbog toga.

- Svaka osoba je 100% odgovorna i 100% autonomna, što znači da sami sebe organiziraju - kazala je Jody Thompson, direktorica CultureRx-a, koja je pomogla u stvaranju koncepta ROWE.

Generalno, firme bazirane na ROWE sistemu i dalje imaju fizičke prostorije za zaposlene, ali Thompson kaže da potreba za tim pada.

- Troškovi nekretnina mogu značajno pasti u ROWE-u, jer ljudi odustaju od posla u smislu prostora, već su se posvetili ispunjenju zadataka - rekla je ona.

Hoaby je JL Buchanan transformirala u ROWE još 2009. godine i kaže da je posvećenost, produktivnost i efikasnost zaposlenih od tada samo rasla, zajedno s dobiti i rekordnom prodajom.

Radnici ali i šefovi u ROWE konceptu pošteđeni su i stresa kada treba odgovoriti na neku privatnu potrebu zaposlenog.

Potpuna autonomija radnika

(Foto: Andresr/shutterstock.com)
WATT Global Media, kompanija koja se bavi marketinškim uslugama u agrobiznisu, primijenila je ROWE 2012. godine, nakon dugačkog perioda transformacije s nekoliko novih zaposlenih.

Predsjednik uprave kompanije, Greg Watt, bio je zabrinut zbog zadržavanja radnika predugo u kancelariji. ROWE-om nije samo riješio taj problem, već mu je pružena šansa za novo zapošljavanje.

- Zadnjice na stolicama ne znače dobro radno mjesto. Pruža vam percepciju, ali ne mora nužno podrazumijevati i izvrsne performanse, rezultate - tvrdi Watt.

ROWE pruža radnicima potpunu autonomiju, ali da bi bili uspješni radnici moraju imati jasne i detaljne ciljeve i mjerila, upozorava Thompson i dodaje:

- Moram točno znati za što plaćam u smislu mjerljivih rezultata. Rezultati su jedino što se mjeri i zaposleni toga moraju biti svjesni.

Zaposlenici u WATT-u postali su u novom konceptu rada više uključeni u postavljanje ciljeva i zadataka, kako bi se utvrdilo što je moguće postići i svi su u tom procesu ravnopravni.

- Ciljevi su sada stvoreni odozdo prema gore, a ne odozdo prema gore - rekao je Watt. - Previše godina je to bilo uspostavljanje ciljeva samo s jedne strane, ali sada je to dvosmjerni dijalog.

Dok većina zaposlenih uživa slobodu koju dopuštaju ROWE-ovi, menadžeri se teže prilagođavaju novom stilu rada, prenosi manager.ba.

- Navikli su da imaju kontrolu - rekla je Thompson. - Oni su povećali redove tako što su mogli da kontroliraju ljude i to fizički. Sada moraju biti jako dobri u radu i davati mjerljive rezultate, a neki menadžeri se tome opiru.

Menadžeri moraju postati "treneri s rezultatima" na ovim radnim mjestima, jer su redovni "update"-i sa zaposlenima i tok ispunjenje zadataka veliki dio ROWE-a. Oni su tu da pomognu radnicima da budu najproduktivniji i pomognu riješiti sve probleme. U ROWE-u se hijerarhija osjeća više vodoravno nego uspravno, objasnila je Thompson.

- U ROWE-u vas stalno pitaju: Je li to pravi cilj? Imamo li pravu mjeru? Mora postojati stalna korekcija kursa kako biste bili sigurni da ne gubite vrijeme - rekla je.

ROWE nadilazi postizanje takozvane ravnoteže između posla i života.

- Ovo je najbolje rješenje za posao koji zadovoljava život, to je zapravo integracija posla i života- rekla je Lana Jones, potpredsjednica u JL Buchanan-u.

Ali to što radnici imaju više slobode, ne znači da rade i manje.

- Na ovom poslu radim teže nego što sam to vjerojatno radila u svojoj dosadašnjoj karijeri dugoj preko 25 godina - rekao je Jones. - Radi se o pametnijem radu, a ne manjem.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.