Izvor: biznisinfo.ba | Ponedjeljak, 30.09.2019.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Sve izraženija borba za talantovane radnike - Koje sve povlastice nude kompanije

Ilustracija (Foto: GaudiLab/shutterstock.com)
Među velikim tehnološkim kompanijama Silicijumske doline velika je borba za najbolje talente, odnosno najkvalitetniju radnu snagu.

Zaposlene više ne mogu privući samo odličnom platom, luksuznim kancelarijama i radom na najnovijim i zanimljivim tehnologijama jer isto nudi i većina drugih kompanija, piše Business Insider.

Stoga je potrebno pružiti neke dodatne povlastice koje nisu uobičajene na drugim radnim mjestima.

Prošlogodišnje istraživanje kompanije Glassdoor pokazalo je da su za više od polovine zaposlenih takve povlastice među najvažnijim stvarima o kojima razmišljaju pri donošenju odluke hoće li prihvatiti neki posao, a gotovo 80% njih preferira nove povlastice u odnosu na povećanje plate.

Minimum koji je danas obavezan u kampusima i kancelarijama velikih tehnoloških kompanija jeste ručak u kantinama i besplatna pića i obroci u kafićima unutar kampusa, a zavisno o poslodavcu dostupne su brojne olakšice za roditelje, bonovi za putovanja…

Tako zaposleni u jednoj kompaniji dobijaju godišnju stipendiju za putovanja u vrijednosti od čak 2.000 USD što je svota kojoj mnogi ljubitelji putovanja ne mogu odoljeti, prenosi Zimo.

Novi roditelji u drugoj kompaniji dobiće 4.000 USD za prinovu, a kompanija zaposlenima isplaćuje i naknadu za usvajanje djece. Ono što je uobičajeno na našim prostorima – godinu dana porodiljskog odsustva, u SAD nije, tako da novim roditeljima jedan od idealnih poslodavaca daje cijelu godinu slobodnu nakon rođenja deteta.

Slobodni dani nakon smrti kućnih ljubimaca

Vlasnici kućnih ljubimaca itekako cijene politiku jedne kompanije koji im dopušta da ih povedu na posao i budu s njima cijeli dan, dok u drugoj kompaniji svojim zaposlenima čak daju dva dana slobodno nakon smrti kućnih ljubimaca.

Brojne kompanije pažnju posvećuju zdravlju zaposlenih pa tako recimo jedna plaća 800 USD godišnje za članarinu u teretanama i centrima za fitnes, a na raspolaganju radnicima budu i maseri, kiropraktičari i stručnjaci za akupunkturu.

Postoje i kompanije koje zaposlenima nude usluge hemijskog čišćenja, dok jedna poznata kompanija omogućava radnicima da pozajme automobil za prevoz do posla i čak ga zadrže preko vikenda, prenosi Investitor.me.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.