Izvor: eKapija | Utorak, 17.09.2019.| 12:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koristite li influenser marketing u maloprodaji - Sve veća dominacija digitalnog okruženja

Ilustracija (Foto: Viewvie/shutterstock.com)
Razvoj digitalnih marketing alata, a naročito društvenih mreža, uticao je i na navike savremenih potrošača. Zahvaljujući digitalnim medijima, kupci imaju mogućnost saznati više o potrošačkim navikama i izborima drugih ljudi. Na taj način se pravovremeno informiraju o različitim potrošačkim iskustvima, a zatim donose i vlastite odluke pri kupovini određenog proizvoda ili usluge odnosno pri izboru određenog brenda.

Savremeni kupci sve manje prate promotivne aktivnosti koje poduzimaju ponuđači proizvoda i usluga, kao što su to radili u prošlosti, a sve više prate jedni druge i/ili svoje omiljene ličnosti tzv. influensere, koji svoje objave prezentiraju putem različitih digitalnih platformi za masovno komuniciranje, kao što su: YouTube, Instagram, Snapchat, Pinterest i druge platforme, piše Lejla Softić, osnivačica SoftConsutling-a, a prenosi sajt datalab.ba

Šta je influenser marketing?

- Influenser marketing (također i influense marketing) je vrsta marketinga u kojem se fokus stavlja na ljude koji imaju utjecaja na određenom tržištu, umjesto fokusiranja na ciljno tržište kao cjelinu. On identificira pojedince koji imaju utjecaj na potencijalne kupce, te sve marketinške aktivnosti usmjerava oko tih ljudi koji se popularno nazivaju influencerima.

Karakteristike suvremene maloprodaje

- Sa promjenama potrošačkih navika, usljed sve veće digitalizacije, istovremeno se mijenjaju i karakteristike savremene maloprodaje. Savremeni potrošači, u 21. stoljeću, žele nove načine usluživanja u maloprodaji. Maloprodaja se sve više iz "fizičkog" izmješta u digitalno okruženje, gdje se savremeni potrošači informiraju i/ili obavljaju kupo-prodajne transakcije. Nadalje, zahvaljujući digitalnim alatima savremeni kupci sve više "kontroliraju" svoje iskustvo pri kupovini odnosno znaju da mogu kreirati potrošačko iskustvo kakvo oni to žele, a ne ono koje im (domicilni) maloprodavci nude. U digitalnim uvjetima, maloprodaja treba odmah ili u veoma kratkom roku reagirati na potrebe savremenih potrošača, kako bi njihove potrebe bile brzo i efikasno zadovoljene.

Pet najznačajnijih globalnih trendova u maloprodaji su: upotreba robota i dronova, AR, NFC tehnologija i edukacijski internet portali, a influenseri se mogu "koristiti" kao edukatori za potrošače u primjeni novih proizvoda i usluga odnosno načina usluživanja potrošača.

Prednosti influenser marketinga za maloprodaju

- Generalno, prednosti primjene influenser marketinga najvidljivije su pri povećanju dosega kod uvođenja novog proizvoda ili usluge na tržište, kao i kada se vrši promotivna kampanja koja je sezonskog karaktera ili kada se kreira kampanja za podizanja svijesti potrošača o konkretnom brendu. Nadalje, može se konstatovati da je najveća prednost primjene influencer marketinga kod društveno i ekološki osvještenih kampanja, jer savremeni potrošači vole biti dio pozitivne priče koju promovira određeni brend odnosno influenser koji je angažiran za potrebe realizacije promotivne kampanje.

Suštinska prednost primjene influenser marketinga u maloprodaji jeste da se konkretan brend, na prikladan i učinkovit način, prezentira velikom broju potrošača koji su tzv. pratioci sadržaja koje objavljuje influencer na svom digitalnom kanalu. Ukoliko brend surađuje ​​sa relevantnim influenserima u svojoj niši, za veoma kratko vrijeme može se dosegnuti i utjecati na željenu publiku (ciljno tržište).

Partnerstvo maloprodaje i influencera

- Postoji više različitih načina na koji maloprodaja može koristiti usluge influensera. Pri tome je od posebnog značaja da zajedničko tržišno djelovanje maloprodaje i influensera bude rezultat partnerske suradnje, a ne samo za potrebe jednokratne promotivne kampanje. Najbolji primjer za to je suradnja koju maloprodaja može imati sa npr. autorima blogova ili drugim influenserima koji potrošačima prezentiraju prednosti izbora konkretnog brenda.

Influenser marketing nije nešto posebno, jer su brendovi i ranije koristili usluge "uticajnih" pojedinaca za promociju roba široke potrošnje i usluga, ali su digitalni alati napravili promjenu na masovnom tržištu, gdje se pojavljuje veliki broj tzv. mikro influensera – pojedinaca koji su postali "autoritet" kod svojih pratilaca na društvenim medijima. Stoga brendovi nastoje da u vlastitim maloprodajnim i promotivnim aktivnostima iskoriste prednosti ove partnerske suradnje, sa ne tako "poznatim" osobama za širu javnost, ali ipak veoma uticajnim osobama za konkretnu ciljnu skupinu potrošača, kojoj se brend obraća u svojim promotivnim aktivnostima.

Ako ste u nedoumici

Prema istraživanjima čiji su rezultati objavljeni na platformi za influensere Grin Influencer Marketing Software, 94% marketinških stručnjaka koji koriste influensere za marketing smatraju ih učinkovitim, a čak 30% potrošača sklonije je kupiti neki proizvod na temelju preporuke influensera koji nije selebriti, dok je samo 3% potrošača navelo da je kupilo proizvod na temelju preporuke influensera selebritija, navodi Grin.

Od 86% brendova koji su koristili influenser marketing, 92% je vidjelo benefite suradnje sa influenserima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.