Izvor: BIZLife | Subota, 17.08.2019.| 10:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako se izboriti sa problemom prekvalifikovanosti - Savjeti za traženje posla

Ilustracija
Ilustracija
Da li ste se i vi nakon završetka studija prijavljivali za svaki posao u kojem se pominje vaš stepen obrazovanja, da bi vam na intervjuu rekli da nemate dovoljno radnog iskustva?

Sada, sa druge strane, imate dugogodišnje radno iskustvo za sobom i set vještina uz pomoć kojih biste dobili svaki posao na koji ste se prijavljivali nekada. Međutim, javlja se novi problem. Sada ste prekvalifikovani.

Menadžeri zaduženi za zapošljavanje imaju običaj da samo prelaze preko biografija kandidata sa previše radnog iskustva. To često rade jer su zabrinuti da će takav kandidat dati otkaz čim naiđe ponuda koja im se više dopada ili da će očekivati platu koja je veća od onoga što kompanija može da im ponudi.

Poslodavci brinu da kandidat neće biti dovoljno angažovan na toj poziciji, onoj koju su praktično već prerasli.

- Poslodavci žele da zaposle najboljeg kandidata, a to često znači i zapošljavanje nekoga za koga nije ta radna pozicija. Oni su možda pomalo nedovoljno kvalifikovani, ali gladni i željni da rade taj posao. Malo je teže gledati pretjerano kvalifikovanog kandidata kao ambicioznog - kaže Kim Stiens, konsultant za zapošljavanje i osnivač sajta za karijerne savjete Ranavain.

Iako postoje mnogi dobri razlozi da se ne zaposli neko ko je previše kvalifikovan za određeno radno mjesto, to ne znači da je to i nemoguće.

Pojasnite zašto želite baš taj posao

- Tražite li veću ravnotežu između posla i privatnog života ili manje stresan i posao koji vam ne oduzima mnogo vremena? Da li ulazite u novu industriju i osjećate potrebu da krenete iz početne pozicije? Ili jednostavno želite da se udaljite od trenutne kompanije, bez obzira na to da li je to uzlazni, bočni ili silazni potez? Razumjevanje sopstvenih motiva je prvi korak.

Fokus na ono šta posao donosi vama

- Menadžeri pri zapošljavanju žele da znaju da vam posao odgovara. Posljednja stvar koju želite da misle je da nema smisla zašto aplicirate. Recite koji su aspekti posla privlačni vama i pokažite kako se taj položaj uklapa u vašu karijeru. Možda ste nekoliko godina obavljali sličnu ulogu u neprofitnim organizacijama i želite da se prijavite velikoj kompaniji koja radi nešto slično ili na nižem nivou.

Prenesite svoj interes za kompaniju

- Ponekad su pojedinci voljni da prihvate posao za koji i jesu prekvalifikovani samo zato što je to njihova kompanija iz snova. Poslodavci češće žele da vam pruže šansu ako vjeruju da ste zaista strastveni prema kompaniji i da ste spremni da radite na bilo kojoj poziciji, jer zaista želite da radite tamo.

Usmjerite se na potrebe poslodavca

- Pokažite poslodavcu da razumijete njihove slabe tačke i recite kako možete da pomognete kompaniji u rješavanju njihovog problema. Dobro istražite kompaniju prije nego što konkurišete za posao. Poslodavci znaju da bi dobijanje nekoga s više iskustva značilo da će kriva učenja biti kraća, te da neko s više iskustva po nižoj cijeni može biti dobar za njih, ali to ne znači da ne morate dodatno da ih uvjerite time što ćete im reći šta možete da uradite za njih.

Prekvalifikovani ili različito kvalifikovani?

Ako pokušavate da promijenite karijeru, možda ćete smatrati da ste pretjerano kvalifikovani za početnu poziciju jer imate 10 godina radnog iskustva koji baš i nema veze sa poslom za koji se prijavljujete.

- Kompanija bi možda radije angažovala nekoga sa godinu i po tačno primjenjivog iskustva u odnosu na nekoga sa 10 godina ne baš tako jasnog iskustva - kaže Stiens.

U ovom slučaju, budite eksplicitni u tome kako su vaše vještine prenosive na novo polje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.