Izvor: Startit | Utorak, 23.07.2019.| 08:51
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Amazonov recept za uspjeh - Pišite saopštenja za javnost unaprijed!

(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Džef Bezos, CEO Amazon-a, uveo je praksu za svoje timove koju malo drugih šefova ima. Bivši direktori Amazona tvrde da je ova navika jedna od glavnih uzroka inovativnosti kompanije.

Još od najranijih dana, Bezos od svojih timova traži da pišu "saopštenje za javnost", mnogo prije lansiranja novog proizvoda. Zaposleni tvrde da ova tehnika može da pomogne timu da napravi revolucionarne inovacije, a kompaniji da "preskoči" konkurenciju.

Kada se Amazonov direktor Džon Rosman pridružio kompaniji u martu 2002, morao je da napiše saopštenje za Amazon Marketplace - platformu preko koje se danas prodaje više od 50% artikala Amazona. Rosman je saopštenje napisao punih šest mjeseci prije pokretanja novog biznisa. Tekst nije zaista bio namjenjen javnosti, već je imao internu funkciju - služio je da motiviše i ohrabri tim.

Tokom intervjua povodom njegove nove knjige Think Like Amazon, Rosman je rekao da zapisivanje ideja i prijedloga u potpuno narativnoj formi donosi veću jasnoću i, generalno, bolje ideje, kao i uspješnije sprovođenje ideja u djelo.

Rosman je postavio četiri pravila za pisanje "budućih" saopštenja za javnost koji svakom timu može da obezbjedi prednost, bez obzira na fazu razvoja, proizvod, uslugu ili inicijativu koju nudi.

Zacrtajte datum "objave" u budućnosti

Saopštenje za javnost treba da bude napisano kao da je proizvod već uspješan na tržištu, iako do samog lansiranja treba da prođe još dosta vremena. Rosman je podsjetio da su mu u kompaniji tražili da napiše ovaj dokument za Marketplace čak šest mjeseci unaprijed. Prije nego što napišete saopštenje, treba da se zapitate: Za koji trenutak u budućnosti pišete i šta ćete tada smatrati za uspjeh?

Stavite mušteriju u prvi plan

Saopštenje treba da objasni koje su tačno koristi za korisnika vašeg proizvoda ili usluge, kako je njegovo iskustvo unapređeno, zašto ste bolji od konkurencije i zašto su mušterije oduševljene.

Na primer, Rosman je za Amazon Marketplace napisao: prodavac može u pola noći da prijavi artikal, dobije narudžbinu i oduševi kupca.

Amazon je poznat po svojoj opsesiji kupcima - kao što bi i vi trebalo da budete, naglašava Rosman. Ukoliko razmišljate na taj način, uvijek ćete moći da krenete od iskustva mušterija, pa da radite "unazad". Saopštenje za javnost vama i vašem timu daje preciznu ideju kako će proizvod ili ideja funkcionisati kada dođu do mušterija.

Definišite smjele i jasne ciljeve

Rosman kaže da saopštenje mora da sadrži jasne, mjerljive rezultate koje ste "postigli", uključujući finansijske i operativne rezultate, kao i udio na tržištu.

Kako se približavamo pedesetoj godišnjici od slijetanja čovjeka na Mjesec, ne mogu da se ne sjetim saopštenja Džona Kenedija koje je dao pred kongresom još u maju 1961. Postavio je vrlo jasne i smjele ciljeve i govorio je kao da se misija već uspješno završila. Tada je rekao da čitava nacija treba da se potrudi da čovjeka bezbjedno pošalje na Mjesec i vrati na Zemlju, prije nego što se završi decenija.

U drugom govoru, na Rajs univerzitetu, Kenedi je bio još precizniji. Rekao je da će na Mjesec poslati ogromnu raketu višu od 90 metara, dužine terena za fudbal, napravljenu od novih metalnih legura…

Ono što treba da definišete je šta je vaše slijetanje na Mjesec. Neka vaše saopštenje bude precizno i hrabro.

Opišite prepreke koje morate da preskočite

Sudeći po Rosmanu, morate razgovarati o pitanjima koja treba riješiti kako biste postigli uspjeh. Ovo je mjesto na kome će saopštenje vašem timu pojasniti koji su to tačno problemi neophodni da se riješe.

Skicirajte pitanja kojima tim mora da se pozabavi, ali ne brinite zbog toga što ih još uvijek niste riješili. Vremena ima, kaže Rosman. Ideja je da vašem timu predočite kako će se osjećati kada dođu do cilja i kako će svijet izgledati poslije toga.

Bezos je poznat po tome što traži saopštenje za javnost od svakog tima prije nego što izađu na tržište sa novim proizvodom ili idejom. On to radi zato što je vrlo teško biti inovativan - jer nije poenta u tome da stvorite proizvod koji će površno unaprijediti svoju kategoriju. Prave inovacije, po definiciji, donose nešto potpuno novo i drugačije od onoga što je postojalo do tada.

Zbog toga saopštenje za javnost napisano za budućnost služi kao pokretačka snaga. On pokreće vas i vaš tim da pojasnite svoju viziju i tjera vas da se još predanije upustite u izazov.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.