Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 24.06.2019.| 08:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zbog ova četiri razloga možda ne napredujete na poslu

Ilustracija (Foto: KieferPix/shutterstock.com)
Veliki broj profesionalaca želi da napreduje u karijeri kako bi postali korporativni lideri. Međutim, često postoje prepreke koje ih sprečavaju u ostvarenju tog cilja. Ovo su četiri najčešće, prenosi portal Poslovni puls.

Tražite unapređenje bez da ste učinili išta značajno što bi podržalo taj zahtjev

Ovaj problem se ne javlja samo kod nesposobnih ljudi, već i kod onih sposobnih koji se nisu uzdigli iznad zadatog posla. Izvrsno obavljanje trenutne uloge unutar kompanije ne znači nužno da smo spremni za više.

Niste izgradili dovoljnu mrežu poznanstava

Ključna stvar za uspjeh je podrška drugih. Uspjeh nije usamljenički poduhvat. Potrebna nam je podrška kolega i nadređenih kako bi se to unapređenje dogodilo. Stoga je potrebno podsjetiti se da do unapređenja najvjerovatnije neće doći ako radimo u vakuumu.

Ne razumijete eko sistem u kojem radite

Poslovna unapređenja često su osujećena jer ljudi ocjenjuju svoj rad samostalno, bez da razumiju kako kompanija zapravo funkcioniše.

Nikad niste stvarali mrežu pozanstava i išli na razgovore van kompanije

Jedna od najvećih grešaka koju možete da napravite je da ste na istom poslu 5 ili 10 godina bez da ste stvorili značajne kontakte s ljudima van vaše kompanije. Oni koji tako postupaju, u slučaju otkaza nerijetko se osjećajaju potpuno izolovani i sami, te ne znaju odakle bi krenuli.

Razgovori s drugim poslodavcima i shvatanje gdje se tačno nalazite na tržištu rada je ono što vas čini moćnima. Preporučuje se da svakih 4 do 6 mjeseci obavite razgovore van svoje kompanije, nezavisno od toga da li vam je novi posao potreban ili ne.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.