Izvor: eKapija | Petak, 07.06.2019.| 10:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kada je pravo vrijeme za traženje novog posla?

Ilustracija (Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)
Ako je pronalazak posla bio dio vašeg plana u 2019. godini, u nastavku su savjeti stručnjaka kako vam dobar "tajming" za prijavu za posao može dati određenu prednost.

Prvo tromjesečje kalendarske godine, početak januara, pa čak i početak drugog tromjesečja, obično je odlično vrijeme za traženje posla. Na početku nove kalendarske godine i određivanju novog budžeta kompanije često traže nove radnike. Međutim, morate imati na umu da prvo tromjesečje pada u različito vrijeme za različite firme, piše portal poslovnupuls.com.

Naime, ako kompanija radi u fiskalnoj godini koja nije usklađena s kalendarskom godinom, njihovo zapošljavanje može se povećati ubrzo nakon početka "njihove" nove godine. Na primjer, u kompaniji Apple to tromjesečje završava se u septembru. Dakle, ako ciljate tačno određenu firmu, neka vam njihova fiskalna godina bude dio potrebnih informacija.

- Različite industrije imaju razdoblja u kojima se postiže najviši nivo zapošljavanja - rekla je Julia Pollak, ekonomista rada ZipRecruiter, platforme za traženje posla sa sjedištem u Santa Monici u Kaliforniji.

Podaci ZipRecruitera pokazuju u kojem razdoblju je najviša razina zapošljavanja ovisno o industriji: april - građevina; januar i jun - umjetnost; jun - usluge proizvodnje, finansija i osiguranja, nekretnina i usluge lične njege; avgust - obrazovanje; oktobar - maloprodaja, novembar - prevoz i skladištenje.

- U ovim razdobljima zapošljavanja prethodi skok u broju objavljenih poslova, što je obično mjesec dana ranije - rekla je Pollak.

Prema Lauri Handrick, stručnjaku za karijere i radna mjesta u FitSmallBusiness.com, unutar određenih kompanija mogu da postoje okolnosti ili situacije koje mogu da stvore nove poteškoće u zapošljavanju. Zapošljavanje za novi projekat, priprema za rast ili upravljanje rastom kompanije i mnoge druge situacije mogu da znače da su potrebna nova zaposlenja.

Ako imate točno određenu firmu, radite na razvijanju kontakata koji vam mogu pružiti informacije o internim mogućnostima u toj kompaniji. Takođe, na mnogim stranicama možete uključiti dolazak obavještenja kada se otvori novo radno mjesto u određenoj kompaniji, što vam daje mogućnost da brzo reagujete.

Dobra ideja je i da ažurirate svoj LinkedIn profil, ali provjerite jesu li postavke privatnosti prilagođene kako vaša ažuriranja ne bi bila vidljiva drugima, posebno vašim šefovima, jer bi oni tada mogli da pretpostave da tražite novi posao. Sasvim je u redu da takve informacije podijelite s drugima, ali ako pokušavate da svoje pretraživanje zadržite povjerljivim, onda obavezno provjerite sigurnosne postavke.

Decembar je možda najlošije vrijeme za traženje posla jer je za većinu kompanija to kraj fiskalne godine, ali i vrijeme praznične groznice koja može da utiče na produktivnost.

- Ipak, to i možda i nije toliko loše vrijeme, jer se brojne firme već tad pripremaju za nova zaposlenja koja će započeti u januaru, što zapravo i nije loša ideja - tvrdi Pollak.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.