Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 20.05.2019.| 13:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ovo su stvari koje bogati rade da zadrže bogatstvo

Ilustracija (Foto: Ditty_about_summer/shutterstock.com)
Obogatiti se nije lako, a jako teško može biti i ostati bogat jer samo jedan krivi potez i ostali ste bez svega. Ali, naravno da postoje savjeti i za to kako održati bogatstvo, nisu oni koji imaju novca škrtarili na njima pa vam donosimo njih deset koji su njima omogućili da ne izgube novac, odnosno, da ga ili održavaju ili povećavaju, prenosi portal ictbusiness.info.

1. Finansijski rast na umu

Potrebno je konstantno se gurati prema naprijed, kao i sportaši. Ako se zadovoljite i stanete, naći ćete se u situaciji kad novac odlazi na sve strane, ali više se ne vraća. Zato treba konstantno razmišljati šta napraviti novo, kako se razvijati i gdje ulagati. Dakle, treba ostati "u igri".

2. Povezivanje s drugim uspješnima

Kao što to već biva u životu, kako se krećemo kroz njegove faze, tako s njima dolaze ljudi koji su nam bliski jer imaju nešto zajedničko s nama. U slučaju bogatih nije drugačije i te veze treba njegovati jer prije ili kasnije načućete nešto novo, pronaći ulaganje ili investitora. Naravno, to ne znači da se morate družiti s onima koji vam "ne leže", ali ne morate ni otpisivati ljude u startu.

3. Napustite komfornu zonu

Ovakav savjet daje se na mnogim područjima, ne samo ovom za održavanje bogatstva. Izlazak iz komforne zone izaziva nas da se koncentrišemo, potrudimo i osjetimo onaj adrenalin koji možda više nemamo.

4. Stvorite nekoliko izvora novca

Nemojte ovisiti samo o jednom jer taj jedan brzo može nestati. Imajte jedan siguran posao, a potom malo rizikujte, pronađite još nešto dobitno i razvijte se do mjere kad s nekoliko strana imate priliv profita.

5. Investirajte

Ovo se nadovezuje na prethodni savjet. Ukoliko ne investirate, ne možete do novih izvora novca. Potrudite se i uložite novac, vratiće se prije ili kasnije.

6. Kalkulisani rizik

Bacati se glavom bez obzira nema nikakvog smisla, ali sjesti, razmisliti pa rizikovati u granicama mogućnosti... To je poželjno!

7. Fokusirajte se na poboljšanje sebe samih

Sjetite se gdje ste bili prije pet ili deset godina te što biste promijenili, koliko ste napredovali... Na temelju toga se ponašajte u budućnosti i učite, konstantno učite. To mogu biti novi jezici, tehnologije, bilo što, razvijajte se.

8. Nikad se nemojte smiriti u potpunosti

Možete uživati u životu, to je poželjno, ali ostanite aktivni i ipak jednim okom pratite događanja oko vas, kako biste mogli ostati u toku.

9. Ne trošite više no što možete

Nije lako ne zaigrati se s novcem, dogodi se apsolutno svima. Ipak, probajte to izbjegavati jer koliko god novca imali, uvijek možete potrošiti više, to je činjenica.

10. Uzmite vremena i pogledajte iza sebe

Kad pomislite da nikamo ne idete, stanite i sjetite se što ste već stvorili i koliko je to bilo teško. Prisjetite se svih izazova koje ste savladali, svih onih koji su se činili nesavladivima pa ćete shvatiti da ne postoji ništa što je nemoguće...

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.