Izvor: eKapija | Četvrtak, 16.05.2019.| 15:05
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Slušajte svoje klijente i steknite njihovo povjerenje - Mali marketinški trikovi koji firmu vode do uspjeha

Jasmina Knežević, Mirko Radonjić, Đorđe Maričić, Danijela Zlatić Šutić
Poznavanje svojih klijenata i njihovih navika, od toga šta čitaju, gdje se kreću, zatim, fokusiranje na ostvarivanje povjerenja sa kupcima umjesto na cijenu, kao i građenje i zaštita vizuelnog identiteta brenda, koraci su koji će vas izdvojiti u moru drugih kompanija – savjeti su upućeni budućim i sadašnjim preduzetnicima na konferenciji "SME – Podsticaj i rast preduzeća" održanoj u utorak, 14. maja u Beogradu.

Panel koji je bio posvećen iskustvima prodaje i marketinga kao i odgovoru na pitanje - kako do ciljne grupe, vodio je Mirko Radonjić, glavni i odgovorni urednik portala eKapija.

Da danas morate da pružite ozbiljan kvalitet i uslugu i da se u potpunosti posvetite vašem klijentu, kupcu ili pacijentu kako biste ostvarili uspjeh, govori primjer Opšte bolnice Bel Medic. Od početnog rada u jednoj sobi, Bel Medic je izrastao u jednu od vodećih zdravtsvenih privatnih ustanova u Srbiji, sa više od 400 stalno zaposlenih.

Dr Jasmina Knežević, vlasnica i direktorka Bel Medic-a, na panelu je kazala da je jedna od tajni uspjeha u stvaranju povjerenja.

- Imala sam želju da se pacijenti osjećaju bolje i da se osjećaju sigurno kod nas. Na početku nije bilo mnogo pacijenata, ali sam to iskoristila da vikendima u tom prostoru organizujem edukacije. Tako su moje marketinške aktivnosti bile usmjerene na promociju događaja, seminara i edukacija, a ne imena. Malo po malo, Bel Medic je postao prepoznato ime – rekla je dr Knežević.

Kako je istakla, na samom početku, devedesetih nije bilo mnogo opcija kada je u pitanju marketing, budući da nije bilo Google-a, niti interneta. Pravila o reklamiranju zdravstvenih usluga bila su još stroža.

- Tada smo radili flajere, i htjela sam da idem na emociju kod ljudi. Jedan slogan koji je stajao u uglu flajera glasio je: "Sačuvajte ovaj listić, možda vam bude rješenje jedne tužne kištovite noći". Meni su poslije više godina dolazili pacijenti koji su imali taj flajer – rekla je dr Knežević.

Prema njenim riječima, iako je ulagano u marketing, preporuke su te koje su izdvojile Bel Medic.

- Kako je Bel Medic rastao, sve više smo se okretali zadovoljstvu klijenata, pa smo stalno razmišljali šta bi od muzike, cvijeća, godilo našim pacijentima. Neke male stvari, od toga šta vole da čitaju, šta vole da jedu, doprinose da se vaši klijenti kod vas osjećaju prijatno i sigurno - kaže dr Knežević.

Prodavac se postaje

Pažljivo osluškivanje zahtjeva i potreba vaših sadašnjih i potencijalnih klijenata, jedan je od preduslova koji izdvaja dobrog prodavca od onog prosječnog ili lošeg.

Đorđe Maričić, vlasnik agencije Maverick Consulting, je na konferenciji rekao da "smo svi mi u nekom segmentu života prodavci", da se i prodaja da naučiti.

- Svi se prodajemo, prvo roditeljima, pa prijateljima, partnerima, ako ni za šta drugo, onda za pažnju. Rađamo se kao prodavci, u nekom trenutku to možda zaboravimo, ali tokom života možemo iznova da naučimo kako da budemo u toj ulozi.

Maričić dodaje da su nekada firme diktirale kako će kupac ili kllijent da se ponaša, a ono što je danas bitno jeste da preduzetnici, direktori, menadžeri, ili doktori slušaju svoje kupce i pacijente i da se prilagode njegovim potrebama.

- Vrlo je važno kako, primjera radi, doktori komuniciraju s pacijentima, kao i kako komuniciraju među sobom pred pacijentima. Jedan dio obuke u okviru jedne kalifornijske bolnice propisuje da operete ruke ispred pacijenta i kažete mu: "Dozvolite da operem ruke prije nego što se upoznam sa vama". A zašto? Upravo da biste pokazali brigu i pažnju prema pacijentu, iako je doktor, vjerovatno prije toga oprao nekoliko puta ruke – objašnjava Maričić.

Zaštitita brenda

Kod malih i srednjih preduzeća, pogotovo u početnoj fazi, glavni cilj je da prežive, pa im pravna zaštita brenda i žiga često nije na listi prioriteta. Međutim, Danijela Zlatić Šutić, rukovodilac edukativno informavionog centra u Zavodu za intelektualnu svojinu, ističe koliko je to značajno.

- Često se susrećemo sa stiuacijama da dolaze klijenti koji hoće da zaštite brend. Ali, da biste imali brend, morate da ga gradite dugogodišnjem prisustvom na tržištu, kao i kvalitetom. Iza toga se kriju profesionalost i briga o potrošaču. Kako sutra ne biste bili u sutuaciji da vaša konkurencija na teret vašeg uspjeha ponudi sličan proizvod u oblasti tih usluga, koristeći se nekim vašim identitetom, bitno je da se zaštite vaš budući brend i identitet.

Kako dodaje, svako ko razmišlja o izvozu na druga tržišta, trebalo bi da provjeri da li je takvo pravo već zaštićeno u drugoj zemlji.

- Mnogo su manje investicije u zaštitu brenda i takvog znaka nego u ribrending. Da se ne desi kao jednoj našoj firmi, čiji je čitav kontigent robe vraćen, jer takav žig već postoji u SAD-u. Takođe, u saradnji sa određenim kompanijama, može se desiti da jednog dana te firme odluče da im niste potrebni i da naprave proizvod sličan ili isti vašem. Tako da bi trebalo obratiti pažnju ne samo na konkurenciju nego i na prijatelje koje poznajete, tj. obavezno zaštiti vaš brend – napomenula je Zlatić Šutić.

S. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.