Izvor: BIZLife | Utorak, 14.05.2019.| 10:18
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Pazite kakve menadžere imenujete - Ovih osam tipova bi trebalo izbjegavati

Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)
Anketa o angažovanju zaposlenih u SAD, koja je obuhvatila 7.272 odraslih, ustanovila je da je 50% zaposlenih u SAD napustilo posao zbog svog menadžera. Generalni direktor kompanije Galup, koja je obavila studiju, Džim Klifton (Jim Clifton) rekao je da je najveća odluka koju donesete u svom poslu, veća od svih ostalih, ona koga imenujete za menadžera:

- Kada imenujete pogrešnu osobu za menadžera, ništa ne može da popravi tu lošu odluku. Ni kompenzacija, ni beneficije - ništa.

Definisao je osam osobina koje ne bi trebalo da posjeduje menadžer.

1. Gleda samo sebe

Menadžere koji gledaju samo sebe nije briga za ispunjavanje misije kompanije ili usklađivanje ciljeva tima sa ciljevima organizacije. Njih interesuje jedino njihov individualni učinak i dobijanje godišnjeg bonusa. Oni brinu samo o svojim dostignućima i kako izgledaju svojim nadređenima.

2. Preuzima sve zasluge

Ovi menadžeri preuzimaju sve zasluge za posao, iako je sve obavio tim, zbog čijeg rada je klijent i zadovoljan. Nikada neće pohvaliti tim, niti proslaviti uspjeh sa njima, a još manje odati priznanje.

3. Nikad ne griješi

Ovaj menadžer smatra da je uvijek u pravu, a da vi uvijek griješite. Teško mu je da preuzme krivicu i nikada neće priznati da je napravio grešku.

4. Zbunjeni menadžer

Menadžer koji je zbunjen često mijenja mišljenje, a da čak i ne obavjesti tim. Sa njim je komunikacija zagonetna, a često se ne zna gdje je.

5. Voli da kontroliše

Osoba koja voli da kontroliše sve do posljednjeg detalja nije dobar izbor. Razlog je to što je radno okruženje oholo, jer menadžer želi kontrolu nad svim odlukama. To znači da ne vjeruje timu i ne delegira poslove. Nema prostora za diskusiju, kao ni za kreativnost ili učenje nečeg novog.

6. Maltretira

Maltretiranje podrazumijeva i verbalnu i fizičku agresivnost. Zahtjeva od ljudi da preusmjeravaju resurse od produktivnog rada u odbrambene operacije kao što su borba ili bijeg.

7. Ne djeluje

Ovakvi menadžeri većinu vremena provode iza zatvorenih vrata, kako bi izbjegli ličnu interakciju, pogotovo kada postoji problem. Uvijek su "zauzeti" u ključnim trenucima kada je neophodno da se uključe i često se skrivaju iza sastanaka, koji su zapravo "fasada" za njihovu nesigurnost ili strah od sukoba. Zainteresovani su samo za dobre vijesti.

8. Narcisi

Menadžer koji je narcis često može da ima stvarno mentalno stanje poznato kao narcisoidni poremećaj ličnosti, koji zahtijeva medicinsku pomoć. Sa druge strane, ovakav menadžer može uništiti karijeru zaposlenog.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.