NavMenu

Kako pisati mejlove na koje će vam odgovoriti i najzaposleniji ljudi?

Izvor: eKapija Petak, 05.04.2019. 09:24
Komentari
Podeli
(Foto: kozirsky/shutterstock.com)
Slanje "hladnog mejla" može vas dovesti do novog klijenta, zaposlenika ili čak novog posla. Međutim, kao što vjerojatno znate iz iskustva, pokušaj da ostvarite kontakt s nekim koga nikada niste upoznali može biti pucanj u prazno.

Srećom, postoje dokazane taktike kojima možete povećati izglede da dobijete odgovor na takav mejl, piše Manager.ba

Keith Ferrazzi, autor najprodavanijeg vodiča za uspješnu karijeru "Never Eat Alone", otkriva što je funkcioniralo za njega. Evo što Ferrazzi preporučuje pri slanju mejlova tog tipa.

Neka naziv vašeg e-maila privuče njihovu pozornost

Bez obzira na to što pišete, vaša e–pošta neće biti pročitana ako naziv maila nije zanimljiv.

- Usredotočite se na svoj adut, bilo da je to vaš zajednički kontakt bilo specifična vrijednost koju možete ponuditi - piše Ferrazzi.

Pošaljite ga na početku ili na kraju dana

Zaposlena osoba vrlo vjerojatno neće primijetiti vašu poruku ako je šaljete u vrijeme radnog vremena. Slanje mejla neka vam bude prva stvar koju ćete napraviti ujutro ili je ostavite za kraj radnog dana. Tada je najvjerojatnije da će osoba s kojom pokušavate stupiti u kontakt provjeriti svoju primljenu poštu.

Neka poruka bude kratka

Razmislite o tome kako vi čitate primljenu e-poštu. Ako ne možete doći do poente u prvih nekoliko rečenica, velika je vjerojatnost da će takav mejl bespovratno završiti u smeću.


Potaknite osobu na poduzimanje daljnjih koraka

- Neka vaš prvi zahtjev bude jasan i jednostavan - savjetuje Ferrazzi.

Umjesto da pišete nešto poput "Volio bih da nekada popijemo kavu" ili "Želio bih s vama razgovarati putem telefona", predložite im vrijeme i datume koji vama odgovaraju i napomenite koliko bi poziv/sastanak trajao.

Pročitajte svoj mejl naglas

Samo ćete tako provjeriti kako vaš tekst uistinu zvuči i je li dovoljno razgovoran i jasan.

Provjerite pravopis i gramatiku

Budući da na internetu jednostavno možete pronaći brojne stranice za provjeru pravopisa i gramatike, nemate izgovor da se u vašem mejl nađu pogreške koje će ukazivati na to da ste nemarni ili u žurbi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.