NavMenu

Promjena posla ne mijenja i navike

Izvor: MojPosao Utorak, 30.06.2009. 12:52
Komentari
Podeli

Prelaskom na novo radno mjesto, zaposlenici sa sobom osim pozitivnih, nose i negativne osobine, koje poništavaju očekivane radne rezultate

Prilikom zapošljavanja na novome radnom mjestu radno iskustvo s onoga prethodnoga neprocjenjivi je plus i stvar koja je svakako poželjna, međutim osim pozitivnih stvari, zaposlenici sa sobom nose i one negativne. Naime, prilikom odlaska na novo radno mjesto svi sa sobom nose i one malo manje poželjne karakteristike koje se ne ističu novim poslodavcima.

Tako je istraživanje sveučilišta u Ohiu pokazalo kako su zaposlenici koji su na novom poslu zadržali stare navike i načine rada imali manju radnu učinkovitost od onih koji su prilikom zapošljavanja na novom radnom mjestu krenuli od nule. Istraživanje koje je provedeno na 771 zaposleniku u dva call centra usporedilo je učinak iskustva i znanja koje zaposlenici prenose na druga radna mjesta.

Negativne karakteristike poništavaju pozitivne
Prema očekivanjima, rezultati su pokazali kako prethodno radno iskustvo vodi prema većem stupnju znanja i učinkovitosti u novoj kompaniji. Međutim, kada su istraživači u istraživanje uključili i negativne faktore, poput loših radnih navika znanje i iskustvo su u takvim slučajevima bili poništeni. Time su istraživači došli do zaključka kako se pozitivni učinci na novim poslovima poništavaju onim negativnim.

"Korporacije su spremne platiti premiju za zaposlenike koji već imaju iskustva i koji mogu trenutno doprinijeti boljem poslovanju", istaknula je Steffanie Wilk, ko-autorica studije. Dodala je kako svi poslodavci prilikom zaposlenja gledaju samo pozitivne stvari, te da zaboravljaju da zaposlenici s iskustvom imaju svoju radnu rutinu, te da se u njoj često skrivaju i negativni elementi.

Međutim, prema njenom mišljenju, ključ uspjeha krije se u sposobnosti zaposlenika da prihvati novo okruženje i novi način rada, te da u što kraćem razdoblju odbaci stare navike. Sve te promjene poslodavac može potaknuti pozitivnim okruženjem i nuđenjem dodatne edukacije.

Ispunjenje očekivanja
Drugi ključni faktor u eliminiranju negativnih utjecaja sa starog posla je ispunjavanje očekivanja novog zaposlenika. Ako kompanija ispuni profesionalna očekivanja, zaposlena osoba će raditi učinkovitije i biti će više privržena svom poslu.

Međutim, činjenica koja zabrinjava je, da negativne karakteristike sa prethodnih poslova zaposlenici zadržavaju mnogo duže nego one pozitivne. "Takve stvari se događaju zbog toga što novi poslodavci smatraju da iskusnim zaposlenicima nije potreban nadzor, te su oni prepušteni sami sebi te posao rade na način na koji su radili i u staroj kompaniji", istaknula je Wilk.

Zbog toga, kompanije prilikom zapošljavanja moraju jednaku pozornost obratiti i na one bez prethodnih iskustava, kao i na one s radnim iskustvom. Takav tretman osigurava kvalitetnijeg radnika i uspješnije poslovanje kompanije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.