Izvor: zena.hr | Ponedjeljak, 20.04.2009.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako se zaštiti od računalnih virusa

(Foto: b)

Zaštita od računalnih nametnika

Glavni je problem što kod mnogih zakaže prevencija, a ona kako godinama upozoravaju stručnjaci, podrazumijeva korištenje pouzdanog antivirusnog programa, ali i njegovu stalnu nadogradnju. Većina korisnika ima potrebne antivirusne zaštite, ali s vremenom zanemare nadogradnju softvera. Saser, poznati računalni nametnik od prije nekoliko godina, zarazio je milijune i milijune računala. Napadao je samo neke operativne sustave, širio se automatski, a ne elektroničkom poštom. Šteta od Sasera, koji je po načinu širenja i problemima koje uzrokuje sličan jednom drugom virusu, Blasteru, očituje se u tome što se korisnik ne može služiti kompjutorom dok se ne riješi uljeza. No, iako virusi poput Blastera i Sasera ne uzrokuju preveliku štetu, jer se ne bave brisanjem podataka niti inficiraju datoteke, svaki drugi, novi maliciozni program, kao što je jedan od posljednjih –Confiker, zadaje probleme informatičarima širom svijeta, troši vrijeme i resurse na njegovo uklanjanje te zarazi milijuna računala u samo nekoliko dana.

Što je virus?

Računalni virus je program koji, pretvarajući se da je nešto drugo, ima za cilj "useliti" se u korisnikovo računalo bez njegova znanja, te mu nanijeti manju ili veću štetu. To može biti gubitak podataka. Može vam također ukrasti ili obrisati podatke, usporiti računalo, ometati ga u radu. Virusi mogu sami otvarati web stranice, često su kreirani tako da se samostalno i što je više moguće šire sa jednog računala na drugo. Nekad mogu toliko zaraziti računalo da je ono gotovo neupotrebljivo za normalan rad.

Kako se prenose virusi?

Među najraširenijima su virusi koji se šire putem interneta. Mogu se prenijeti u obliku e-mail poruke ili pak privitka (attachmenta) u poruci. Takvi virusi se sami, bez znanja vlasnika zaraženog računala, šalju na e-mail adrese koje pronađu na računalu ili na samom internetu. Viruse se šire i putem prijenosnih medija, zaražene mogu biti datoteke na disketi ili cd rom-u. U računalo se inficiraju instaliranjem zaraženog softvera ili priključenjem zaraženog USB memory sticka. Kakav god način prenošenja bio, računalni virusi izazvat će štetu na vašem kompjutoru, zato trebate učinite sve kako biste spriječili da budete napadnuti, i rizik zaraze tim malicioznim programima svedete na najmanju moguću mjeru.

Zaštita od računalnih nametnika

Nezamislivo je uopće postalo koristiti računalo na kojem nije instaliran antivirusni program. Korištenje antivirusnog programa podrazumijeva da ćete uz njega redovito dobivati upozorenja i obavijesti o novim nametnicima. Zaštita mora biti aktivna, poželjna je mogućnost automatske nadogradnje preko weba. Antivirusni program bi trebao razlikovati štetne programe te samo njih blokirati, a za rad je, dakle, iznimno važan redoviti update. Kad se pojavi kakva nova elektronička opasnost, antivirusne tvrtke u pravilu reagiraju s upozorenjem što poduzeti. Za uklanjanje određenog virusa potrebno je skinuti spasonosnu zakrpu, odnosno primijeniti sigurnosnu ispravku.

Uz antivirusni softver, kao standardni oblik zaštite smatra se još firewall ili vatrozid. On blokira sav promet, i dobre i loše programe. Za njegovo je korištenje potrebno nešto više znanja o računalima.

Oprez kod surfanja i primanja e-maila

Uz sve oblike zaštite, ključna je vaša opreznost pri radu s računalom i odlasku na internet, a posebice kod primanja elektroničke pošte. Virusi upravo e-mail u posljednje vrijeme najviše koriste za svoje rušilačke pohode na računala, koja su u stanju na tisuće, nerijetko i milijune inficirati u vrlo kratku vremenu. Zato izbjegavajte surfanje po riskantnim web stranicama, te dulje zadržavanje na webu kada su uočeni štetni programi. Autori virusa služe se raznim smicalicama, pa vam primjerice mogu poslati poruku "pokrenite ovaj program kako biste brže skinuli podatke", a taj je program zapravo virus koji ćete instalirati na računalo. Ne nasjedajte takvim trikovima, najbolje je da ne pokrećete programe za koje niste sigurni što rade. Ne koristite programe koje ste dobili elektroničkom poštom od nepoznatih pošiljatelja. Koristite sam provjerene diskete na računalu. Redovito napravite sigurnosne kopije podataka, jer već sutra vaše baze, datoteke, ali i cijeli sustav može ugroziti, napasti, pa i uništiti kakav novi računalni virus.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.