Izvor: MojPosao | Utorak, 03.03.2009.| 10:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Filmski trikovi za karizmatične nastupe

(Foto: b)

Kada uđete u prostoriju, a sve su oči uprte u vas, možete postati gospodar situacije ili još jedna žrtva nervoze pred masom ljudi

Karizma, stav ili nešto treće ono je što su imali Clark Gable i Sean Connery, nakon čijeg ulaska sve staje i oni postaju pravi gospodari situacije. Na vama je da to naučite.

Vježbanje

Osobni treneri koji prate direktore velikih kompanija slažu se u jednome: među direktorima ima previše onih koji drže katastrofalne govore i jednostavno ne izgledaju kao direktori.

"Previše direktora govore i odnose s medijima smatra najobičnijim prekidom rada. Međutim, te su aktivnosti ključ odnosa s kupcima i partnerima", kaže Dian Griesel, osnivačica Investor Relations Group iz New Yorka, kompanije koja pomaže malim tvrtkama da nađu velike institucionalne investitore. Odvjetnik Richard Levick specijalizirao se za savjete u političkim debatama, a njegova tvrtka Strategic Communications savjetovala je vodeće političare i demokratske i republikanske stranke.

Ni Levickovo iskustvo nije ništa bolje: "Savjetujem govornike u mnogim zemljama svijeta pa sam tako vidio na stotine govora. Ne biste vjerovali koliko ima katastrofalno loših prezentacija. Ti ljudi jednostavno ne razmišljaju", objašnjava Levick.

Dublji glas

Zbog svega toga Levick kao prvi korak naglašava razmišljanje i planiranje govora, intervjua ili obraćanje upravnom odboru. Oblačenje fine odjeće, kako voli reći Levick, neće od govornika stvoriti pravoga vođu, ali loša komunikacija bez sumnje može pokopati cijelu kompaniju.

Osobni treneri imaju različite pristupe, ali još jedno razmišljanje im je zajedničko. Osnove su vrlo jednostavne. Kompanija može imati vrhunski proizvod i vrhunsku tehnologiju koja zahtijeva golema ulaganja, no za "direktorski govor" treba smo slijediti nekoliko jednostavnih savjeta.

Pa kako dakle zvučati kao direktor? Prije svega potrebno je mnogo vježbe. Govori, prezentacije, pa i intervjui moraju se uvježbavati u raznim situacijama: pred ogledalom, pred bračnim partnerom, kolegom, prijateljem.

Dublji glas odaje sigurnost, pa se njime može i potpuno zamaskirati nepoznavanje materije o kojoj se govori. Za svaku činjenicu koju želite naglasiti izvucite primjer iz poslovanja ili jednostavno izmislite priču. Priča ili anegdota stvorit će bolju vezu, a time i veće povjerenje u govornika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.