Izvor: MojPosao | Petak, 27.02.2009.| 08:36
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Menadžerice više vole stvarati, nego pobjeđivati

(Foto: b)

Muškarci na rukovodećim pozicijama primjenjuju stil "naredba i kontrola", dok žene više vole pristup "team building"

Svakim danom raste broj žena vlasnica ili direktorica kompanija, a usporedno s tim, sve su vidljivije i razlike između ženskog i muškog načina rukovođenja.

U Sjedinjenim Američkim Državama žene posjeduju 50 ili više postotni udio u 11 milijuna kompanija, što je gotovo polovica privatnih kompanija u toj zemlji. Te kompanije godišnje ostvaruju 2.500 milijardi dolara i zapošljavaju 19 milijuna ljudi, piše Poslovni dnevnik.

Neosporna je činjenica da žene svoje kompanije vode i njima upravljaju bitno drugačije od muškaraca. Brojna novija istraživanja pokazuju da tzv. "ženski" stil upravljanja može biti podjednako učinkovit kao i "muški" te čak i uspješniji.

Različito funkcioniranje mozga

Posljednjih nekoliko desetljeća znanstvenici su dokazali razlike u funkcioniranju muškog i ženskog mozga. Tako je, na primjer, muški mozak deset posto veći od ženskog, no u određenim dijelovima ženski mozak ima više neurona.

Žene također imaju veći "corpus collusum", nervni splet koji povezuje lijevu i desnu moždanu hemisferu. To ženskom mozgu omogućuje brži prijenos podataka između lijeve, računalne, i desne, vizualne polutke mozga.

Zbog te biološke različitosti žene su fleksibilnije i lakše obavljaju više zadataka istovremeno tj. imaju veću sposobnost multitaskinga.

Prihvaćanje kompromisa

U muškaraca obično prevladava lijeva polutka, što znači da su oni bolji u rješavanju apstraktnih jednadžbi i problema, a te je razlike važno znati jer se ponašanje muškarca i žene ne može objasniti samo odgojem, što se danas često zaboravlja.

Kada se promatraju stilovi vođenja organizacija, muškarci primjenjuju stil "naredba i kontrola", dok žene više vole pristup "team building".

"Žene na rukovodećim pozicijama imaju veću želju da nešto stvore nego da pobijede. Žene više vole kompromise te više cijene tuđa mišljenja", ističe Debra Burrell, psihologinja i trenerica pri Mars-Venus Institute u New Yorku.

Macho stav

Suprotno tome muškarci obično misle da je traženje savjeta znak slabosti i da vođa mora imati sve odgovore. Žene su u prednosti kada treba motivirati zaposlenike, otvorenije su za pitanja i prijedloge, spremnije pomoći, senzibilnije prema etničkim skupinama te lakše i brže uočavaju probleme u poslovanju.

S druge strane muškarci su samopouzdaniji i brže donose odluke. Menadžeri muškog spola vrlo lako sklapaju "kratkoživuće timove" koji moraju brzo riješiti neki problem, odnosno muškarci bolje funkcioniraju kada nešto moraju obaviti odmah.

Osim što brže uočavaju probleme, žene su sklonije delegiranju zaduženja, a sklonije su i davanju pohvala za dobro obavljen posao. Zbog takvih postupaka žene uspješnije stvaraju timove u kojima se svatko osjeća nagrađenim i jednako vrijednim, što je troškovno, znatno povoljniji način okupljanja visoko motiviranih zaposlenika.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.