NavMenu

Savjeti za hotelijere - Kako izbjeći lažne influensere?

Izvor: turistički svet Četvrtak, 12.07.2018. 10:19
Komentari
Podeli
(Foto: sebra/shutterstock)
Ukoliko vodite hotel ili radite u njemu, nema sumnje da vaše mejlove svakodnevno zatrpavaju pozivi "uticajnih osoba" koje traže besplatan boravak u hotelu u zamjenu za promociju na njihovim društvenim mrežama. Oni često pretjeruju u navođenju onoga što su uradili za druge hotele i avanturama koje su iskusili, tvrdeći da već imaju iskustva u radu sa brendovima i da će vaš hotel preporučiti masi svojih sljedbenika.

Nemojte odmah da se upecate na ovu ponudu samo zašto što dobro zvuči! Neophodno je prethodno sprovesti istraživanje kako biste se uvjerili da li je sve ovo što oni govore tačno, i ako jeste, da li bi zajednički rad pozitivno uticao na hotel. Saradnja bi trebalo da bude uzajamno korisna, jer se nerijetko dešava da hoteli na kraju izvuku deblji kraj. Ne dozvolite da vas prevare praznim obećanjima i naučite kako da identifikujete lažne influensere.

Evo nekoliko koraka koji će vam u tome pomoći:

Prvi mejl


Pročitajte pažljivo mejl koji su vam poslali. Šta influenser traži od vas? Šta vam obećava u zamjenu za ono što traži? Dobra vijest je što možete da izrazite novčanom vrijednošću ono što influenser zahtjeva od vas. Na primjer, ukoliko on nudi nekoliko postova u zamjenu za tri noći u hotelu, a noćenje košta 150 EUR, to znači da bi trebalo da vam uzvrati izloženošću koja će vredjeti najmanje 450 EUR.

Pregledajte njihove kanale


Influenseri će vam, bez sumnje, priložiti svoje linkove ka društvenim mrežama i eventualno ka svom blogu. Obratite pažnju na:

1. Broj njihovih pratilaca

2. Stopu angažovanosti pratilaca (prosječan broj lajkova, komentara ili šerova na postovima u odnosu na ukupan broj sljedbenika)

Ako, na primer, imaju 100.000 pratilaca, a njihove objave lajkuje projsečno 80 ljudi, to znači da nemaju toliko uticaja kao što tvrde. To takođe može značiti i da imaju lažne pratioce.

3. Brend

Prilikom zajedničke saradnje, morate da uporedite brend vašeg hotela sa brendom influensera. Da li njegov brend odražava nešto sa čime hotel (ne) želi da bude povezan?

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Ko je njihova publika?


Najvažnije je da pratioci uticajne osobe koja vas promoviše odgovaraju ciljnoj grupi hotela. Ukoliko vaš hotel teži poslovnim gostima, a većinska publika vašeg influensera su tinejdžeri, onda on nije pravi izbor za vas.

Da li su ranije sarađivali sa hotelima?


Ovo je veoma važno. Hotelske reference influensera mogu biti odlična preporuka za saradnju sa njima.

Kakve rezultate mogu da vam pruže?

Iako influenseri možda do sad nisu sarađivali sa hotelima, a imali su uspjeha u dosadašnjoj saradnji sa drugima, ne znači da neće biti dobar izbor za vas. Ako imaju svoj sajt ili blog, možete im tražiti da pogledate analitičke izvještaje o posjećenosti i o tome kolika je posjeta sa društvenih mreža.

Ukoliko nemaju armiju sljedbenika i niste sigurni koliki bi mogao biti njihov uticaj, ali ipak želite da radite sa njima, možda biste mogli da im ponudite popust za boravak u hotelu u zamjenu za nekoliko postova. Na ovaj način moći ćete da testirate kako se kotiraju njihove objave, i čak ako se ispostavi da nemaju efekta, vi ste u svakom slučaju od njih dobili neki novac, a sada imate i dodatne fotografije koje možete koristiti.

Da rezimiramo...


Samo zato što "influenser" ima mnogo sljedbenika na društvenim mrežama i tvrdi da njegove objave ostvaruju impresivne rezultate, ne znači da je to istina. Nerijetko se dešava da im je cilj da iskoriste hotel za besplatni boravak, iako su svjesni da ne mogu ponuditi adekvatnu vrijednost zauzvrat. Obavezno provjerite sve potencijalne influensere i odlučite se isključivo za one od kojih biste sigurno mogli da imate koristi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.