NavMenu

Google dozvoljava čitanje poruka na Gmail

Izvor: Novosti Petak, 06.07.2018. 09:09
Komentari
Podeli
(Foto: l i g h t p o e t/shutterstock)
Mnoge kompanije skeniraju poruke elektronske pošte svojih korisnika kako bi unaprijedile proizvode, ali ponekad i njihovi zaposleni moraju da pročitaju poruku, a Google nema ništa protiv toga.

Isto je i sa ostalim pružaocima usluga elektronske pošte u čijim uslovima korišćenja nigdje nije zabranjeno čitanje tuđe pošte.

Zaposleni koji rade za stotine kompanija koje se bave razvojem softvera čitaju privatne poruke korisnika Gmail, piše Biznis Insajder, a prenosi Tportal.

Prije godinu dana Google je obećao da će prekinuti skeniranje pristigle pošte svojih korisnika, ali kompanija nije učinila mnogo kako bi zaštitila sandučiće od programera softvera trećih strana.

Korisnici Gmail koji su se prijavili za usluge temeljene na e-pošti kao što su upoređivanje cijena za kupovinu i automatizovane usluge za planiranje puta najčešće su u opasnosti da njihove poruke budu pročitane, prvi je objavio Vol strit žurnal.

Stotine programera elektronski "skeniraju" pristigle pošte ljudi koji su se prijavili za neke od tih programa, a u nekim slučajevima zaposleni ih zaista čitaju. Google je odbio da komentariše.

Google kontroliše kome će dati pristup, ali ne i šta će kompanije kasnije da rade sa podacima

Nije vijest da Google i mnogi vrhunski davatelji usluga elektronske pošte trećim stranama omogućuju pristup korisničkim sandučićima te su im, u većini slučajeva, korisnici sami omogućili pristup kako bi zauzvrat mogli da koriste njihove usluge. "Spoljašnje" aplikacije i stranice moraju proći proces provjere, a kako bi se osigurao, Google zaključuje prihvatljiv ugovor o privatnosti.

Ono što je nejasno je koliko se treće strane pridržavaju sporazuma i hoće li Google učiniti sve kako bi osigurao da ga se drže, kao i jesu li korisnici u potpunosti svjesni da pojedine kompanije možda čitaju njihove e-poruke.


Mikael Berner, izvršni direktor Edison Softvera, jedne od razvojnih kompanija koja nudi aplikaciju za organizaciju elektronske pošte, izjavio je kako su njegovi zaposleni pročitali e-poštu stotina korisnika Gmail u cilju izgradnje nove funkcije.

Izvršni direktor druge kompanije je rekao da zaposleni čitaju poruke i da to postaje uobičajena praksa.

Sve piše u uslovima korišćenja

Kompanije koje su se obratile mediju The Journal potvrdile su da je mogućnost čitanja poruka navedena u korisničkim ugovorima te da primjenjuju stroga pravila u vezi sa rukovanjem e-poštom.

Zanimljivo je napomenuti da vrlo malo ukazuje na to da Google radi drugačije od Microsofta ili drugih vrhunskih pružalaca usluga elektronske pošte. Prema The Journal, ništa u Microsoftovim ili Yahoo sporazumima o korisničkoj politici ne brani eksplicitno ljudima da čitaju e-poruke drugih.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.