NavMenu

Dress code na putovanjima

Izvor: zena.hr Srijeda, 22.10.2008. 15:11
Komentari
Podeli

Što bi sve bilo dobro ponijeti na službeno putovanje

Većina zaposlenika veći dio dana provodi u uredu, a iznenadni posjeti kupaca ili poslovnih partnera su rijetki ili povremeni. Čak i onda kada znate da će tijekom dana uslijediti važan sastanak, odabiru garderobe posvetiti ćete više pozornosti i odjenuti se formalnije. No što kada idete na putovanje? Pravila se mijenjaju.

Dok je business casual prihvatljiv stil odijevanja za većinu osoba koje veći dio dana provode u uredima, pravila poslovnog odijevanja mijenjaju se na putovanjima.

Ovisno o svrsi i duljini trajanja putovanja i vaše pripreme trajati će različito. Kako većina poslovnim putovanja ipak traju do jednoga dana, stil odijevanja prilagoditi ćete situaciji kojoj ćete nazočiti. Ukoliko prisustvujete nekom događaju na kojemu predstavljate kompaniju (poput primanja značajnih nagrada, otvaranja društvenih događaja, sudjelovanja na okruglom stolu, svečanih večera, domjenaka) i predstavljate se široj javnosti (novinari, publika...) tada će i vaš stil odijevanja biti formalan. No za posjete sajmovima, prezentacijama, seminarima ili sličnim aktivnostima (na kojima ne sudjelujete kao aktivni sudionik) slobodno se možete odjenuti casual.

Za posjete kupcima vrijede dvojaka pravila. Prije posjete kupca ili potencijalnog kupca razmislite o prihvatljivom dress kodu i uskladite ga sa svojim odijevanjem. Ovo je posebice važno ukoliko posjećujete stranu zemlju ili tvrtku čiji se dress code može znano razlikovati od tvrtke u kojoj vi radite. Za posjet novim ili potencijalnim kupcima (posebice slijedili li nakon posjeta potpisivanje značajnog ugovora) odjenite se formalnije, a odlazite li na neformalno druženje sa postojećim (dugogodišnjim) kupcem ili poslovnim partnerom slobodno se odjenite casual. Ipak minimalni standard odijevanja neka bude business casual, a ne traperice i sportske cipele.

Ležernija putovanja koja uključuju sponzorske događaje ili druge evente (sportske aktivnosti u prirodi, nogometne utakmice, kulturna događanja i sl.) prilagodite mjestu i vremenu posjeta. Nastojite svojim odijevanjem ne odstupati od ostalih sudionika događaja. Ukoliko nastupate kao govornik ili primatelj nagrade svakako se formalno odjenite, no u situacijama kada vi primate kupce ili poslove partnere na vlastitom terenu, odjenite se prema business casual standardima ili pravilima odijevanja koja vladaju u vašoj tvrtki.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.