NavMenu

Zaposlenje kao digitalno iskustvo

Izvor: eKapija Utorak, 19.09.2017. 15:12
Komentari
Podeli
(Foto: Rawpixel/shutterstock.com)
Na zaposlenje, ali i na traženje posla, se počinje gledati kao na digitalno korisničko iskustvo. Slijedeći brze tehničko–tehnološke promjene, kao i marketinšku i konzumerističku logiku mijenjaju se načini regrutacije, rada, učenja i motivisanja zaposlenih.

Kreirajte digitalno korisničko iskustvo

Zaposleni će prijatnije doživeti rad ukoliko imaju pristup najnovijim tehničko-tehnološkim rješenjima koja im omogućavaju da lakše i brže urade posao i da budu produktivniji. Ali, isto tako, i da brže i lakše uče kako bi maksimalno ostvarili sopstvene potencijale.

Danas zaposlenima na raspolaganju stoje različite aplikacije. Na primjer, u Cisco su kreirali Ask Alex aplikaciju koja funkcioniše po principu glasovne komande i predstavlja personalizovanu inteligentnu navigaciju koja zaposlenom daje različite informacije vezano za godišnji odmor, bolovanje, plaćena i neplaćena odsustva, nadoknadu troškova i slično.

Kompjuter kao kolega

Interesantne su chatbots aplikacije koje predstavljaju digitalnog kolegu. Radi se o softveru koji radi rame uz rame sa zaposlenim, učestvuje u svakodnevnim kompanijskim aktivnostima i pravi je član tima.

Rezultat vještačke inteligencije je i Amy Ingram, virtuelni asistent, kojoj su se neki korisnici udvarali i pozivali je na sastanak ili su joj slali cvijeće i čokoladu u znak zahvalnosti neshvatajući da se radi o robotu.

Ili Talla, chatbot, koja pomaže u procesu selekcije tako što predlaže intervju pitanja ili traži slične kandidate na Linkedinu.

Digitalne platforme

Za potrebe korporativnog učenja se kreiraju inteligentne digitalne platforme koje omogućavaju zaposlenima da lakše pronađu, ocijene, označe i konzumiraju sadžaj koji ih zanima.

Isto tako najnovija tehnologija omogućava zaposlenima, kao konzumentima zaposlenja, da istog trenutka u realnom vremenu daju povratnu informaciju vezano za stepen svog zadovoljstva bilo kojim aspektom zaposlenja.

Tako zaposleni mogu da ocijene organizacionu kulturu ili kvalitet menadžmenta kao što ocijenjuju hotel, restoran, film ili pročitanu knjigu. Dati trend se naziva jelpifikacija (yelpification) radne sredine, a izveden je od naziva mobilne aplikacije Yelp koja omogućava potrošačima da daju povratnu informaciju o proizvodima i uslugama u realnom vremenu.

Nova radna mjesta

U skladu s tim se otvaraju i nova radna mjesta u HR sektoru koja imaju za cilj kreiranje pozitivnog korisničkog iskustva zaposlenih. Na Linkedinu se može vidjeti profil Levi Marka jednog od pionira u tom smislu.

Naravno ne radi se samo o kreiranju digitalnog iskustva za zaposlene već o sveukupnom pozitivnom iskustvu zaposlenja. Neki čak idu nakreiranje nezaboravnog iskustva.

Posmatrajući HR trendove za 2017. godinu to je trend broj jedan i budućnost HR funkcije. Zato otvorite vrata svoje kompanije i dopustite potencijalnim zaposlenima da osjete kako je raditi kod vas.

Kako vam se čine date promjene? Da li vas raduju ili plaše? Kakve su posljedice po strukturui broj zaposlenih po vašem mišljenju?

(Napomena: autorka teksta je Nataša Šovljanski, HR savjetnica na sajtu Mojtim.com)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.