NavMenu

Jeste li sagorjeli od posla?

Izvor: MojPosao Srijeda, 06.08.2008. 09:08
Komentari
Podeli

Budući da je burnout psihički, ali i fizički poremećaj, važno ga je na vrijeme prepoznati

Stres u malim količinama može biti koristan. On nas motivira, daje nam dodatnu energiju i pomaže da obavimo posao što bolje.

No, kada zbog stresa izgubimo entuzijazam prema poslu kojeg radimo, tada ono što nas muči nije samo običan stres već stanje kojeg su stručnjaci nazvali burnout ili "sindrom izgaranja".

Burnout označava rastuće nezadovoljstvo vlastitim radnim mjestom i okruženjem, poslovnom ili obiteljskom ulogom ili ozračjem u neposrednoj okolini.

Uzrokuje ga dugotrajna izloženost jakim stresovima, najčešće u situaciji velikih očekivanja koja nam nameće posao.

Donosimo vam glavne karakteristike potpunog burnouta:

• Iscrpljenost - zatrpani ste poslom, premalo vremena vam je ostalo za odmor, ostajete prekovremeno na poslu, a to nitko ne cijeni. Nemate volju za radom.

• Nedostatak kreativnosti - ne sudjelujete u donošenju odluka, imate slabu komunikaciju s nadređenim. Dobili ste novo zaduženje, no ono vas ne veseli jer ne vidite kraj poslu.

• Reagirate burno - Imate osjećaj da se više ne možete nositi s obvezama na poslu jer ih imate previše. Ne možete se kontrolirati i svi vas živciraju. Nema suradnje među kolegama, uzajamne pomoći i podrške.

• Strah od otpuštanja - nemate mogućnost napredovanja u karijeri zbog česte promjene u organizaciji posla. Radite svoj posao i ne usudite se tražiti godišnji odmor ili slobodne dane zbog straha od otkaza.

• Nedostatak koncentracije - Sve više i više osjećate da ste odvojeni od posla. Maštate, nemate koncentracije ni volje za radom.

Ukoliko se prepoznajete u navedenim karakteristikama, preporučljivo je uzeti duži odmor. No, možda je i vrijeme da potražite i novi posao. Kako je burnout psihički, ali i fizički poremećaj, važno je na vrijeme prepoznati njegovo nastajanje prije nego zaprijeti zdravlju i svakodnevnim društvenim ulogama koje se ne tiču posla.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.