NavMenu

Poslovi sa najviše atraktivnih žena

Izvor: posao.ba Ponedjeljak, 14.07.2008. 12:11
Komentari
Podeli

Otkad su žene počele ravnomjernije sudjelovati u radnom procesu, zahvaljujući urbanizaciji, industrijalizaciji i nadvladavanju patrijarhata, poslovna je sredina sve više mjesto na kojem se muškarci i žene mogu međusobno zaljubljivati. Američka i britanska istraživanja pokazuju da se od 18 do 20 posto svih veza rađa na poslu, a taj je postotak u porastu, jer žene sve više ulažu u svoju karijeru.

Iako će neki poslovi iz bioloških razloga ostati pogodniji za jedan ili drugi spol, uvjereni smo da je spolna segregacija u poslu daleko iza nas. Nastavi li se trend, san muškaraca da će u svakom zanimanju biti okruženi ženama približit će se ostvarenju. Uzimajući u obzir faktore kao što su udio žena u ukupnoj radnoj snazi, obaveza lijepog izgleda i ugodnog nastupa odabrali smo nekoliko poslova s najviše zgodnih žena. Svijet mode ispunjava sve kriterije za vrh ljestvice poslova s najviše lijepih žena. Modne menadžerice su uspješne, karizmatične i moćne.

Odvući klijente

Kozmetika dolazi odmah poslije mode. Uz određene iznimke, industrija ljepote u ženskim je rukama, a i usmjerena je prema ženama. Velik je broj slavnih žena u dijelu karijere radio u kozmetičkoj industriji, a među njima Liv Tyler, Eva Longoria, Jessica Alba, Sarah Michelle Gellar i Kate Winslet. U bankama je neproporcionalno mnogo žena u odnosu na muškarce. Na šalterskim poslovima i među osobnim bankarima omjer je približno 7:3 u korist žena. Banke snažno štite svoj profesionalni imidž pa od svih zaposlenica traže da izgledaju što bolje mogu i da zrače elitnošću kako bi privukle što više klijenata.

U industrijskim zemljama žene zauzimaju 36 posto svih radnih mjesta u trgovini, a u maloprodaji su brojnije od muškaraca. Mnoge obrazovane i kreativne žene rade na ovom polju, a većina osoblja je ženskog roda. U školama stranih jezika, izdavaštvu i prevoditeljskim centrima također prevladavaju žene.

Manjak muškaraca

Veliki avio-prijevoznici počeli su angažirati žene kao stjuardese tokom Drugog svjetskog rata i odmah nakon njega zbog manjka muške radne snage. Od tog vremena u avionima rade privlačne i energične žene između 24 i 33 godine. Razumljivo je da vlasnici kompanija računaju na ženski šarm u privlačenju putnika.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.