NavMenu

Stručnjaci upozoravaju - Društvene mreže mogu uništiti karijeru

Izvor: Klix Utorak, 22.11.2016. 08:39
Komentari
Podeli
(Foto: Ahmet Misirligul/shutterstock.com)
Iako mnogi koriste društvene mreže kako bi izgradili pozitivnu sliku o sebi, što im pomaže i tokom konkurisanja za određeni posao, profesor računarstva sa Univerziteta Georgetown misli upravo suprotno - da vam društvene mreže mogu uništiti život.

Činjenica je da živimo u vremenu u kojem je čak i pokazivanje vještina na Instagramu profesija i vremenu u kojem se čini da svaka druga osoba ima blog, tweetove i stotine konekcija na LinkedInu. Uostalom, čuli smo bezbroj priča o ljudima koji su pronašli posao nakon što su vidjeli neki tweet ili pronašli nešto na internetu. Zbog toga bi se većina složila da su društveni mediji esencijalni dio izgradnje osobnog brenda.

Uostalom, nije tajna da poslodavci na Googlu traže podatke o kandidatima za posao, pa ako možete stvoriti pozitivnu sliku o sebi na društvenim medijima zašto to ne biste iskoristili?

Ipak, Cal Newport, pisac i vanredni profesor računarstva na Univerzitetu Georgetown smatra da je to pogrešno.

Newport kaže da su, s obzirom na to da skoro svi imaju društvene medije, mnogo zanimljiviji oni koji ih nemaju.


- U kapitalističkoj ekonomiji tržište nagrađuje stvari koje su rijetke i vrijedne. Upotreba društvenih mreža to nije - objasnio je Newport.

Kaže da aktivno korištenje društvenih medija u velikoj mjeri smanjuje mogućnost zapošljavanja, jer smanjuje našu pažnju i sposobnost da se usredotočimo na jedan zadatak. Tvrdi da su društveni mediji ovisnost i da nam, zbog njih, sve brzo dosadi.

Čak smatra da nam društveni mediji nisu potrebni da bismo pronašli mogućnosti i ponude, a da su uzbuđenje i satisfakcija koju dobijemo nakon lajka ili tweeta neproduktivno korištenje vremena.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.