NavMenu

Umijeće korišćenja društvenih mreža u poslu više nije poželjno, već neophodno

Izvor: eKapija Srijeda, 09.11.2016. 13:36
Komentari
Podeli
(Foto: Luka Funduk/shutterstock.com)
Mnogi poslodavci od kandidata očekuju vještinu vođenja profila tvrtke na društvenim mrežama, ali malo tko je u stanju objasniti ljudima kako se to ispravno radi.

Postoji neka pretpostavka da svi imamo profile na društvenim mrežama, iako su poslovna i privatna komunikacija dvije vrlo različite stvari. Ovo je dublji problem nego što se na prvi pogled čini.

Umijeće upravljanja profilima i komunikacijom na društvenim mrežama više nije "poželjna vještina" već "uvjet" za svakoga tko radi u marketingu, prodaji ili službi za korisnike, prenosi Manager.

Kolač zvan "društvene mreže"

Nakon početnog spekticizma tvrtke su odlučile iskoristiti prednosti društvenih mreža i "uloviti" tri četvrtine potrošača koji sada stručnjacima za upravljanje društvenim mrežama povjeravaju svoje potrošačke navike i želje. Gotovo 90% američkih kompanija trenutno koristi Twitter, Facebook ili neku drugu društvenu mrežu kako bi zgrabili svoj udio na ovom vrijednom online tržištu.

Postoji samo jedan mali problem: trenutna potencijalna radna snaga u ovom području debelo kaska za izazovima koji se pred njom nalaze. Nedostatak vještina u području upravljanja profilima na društvenim mrežama sve je veći, budući da društvene mreže galopiraju naprijed, dok edukacija za upravljanjem društenim mrežama kaska. Koliko je velik taj jaz? Prema istraživanju koje je proveo Harvard Business Review među 2.100 kompanija, svega 12% onih koji koriste društvene mreže imaju osjećaj da to rade učinkovito. A gdje su tek propuštene prilike i potencijalna dobit – brojke koje prolaze potpuno nezamijećeno?

Što se krije iza rupe u upravljanju društvenim mrežama?

Krivac je rastući broj društvenih mreža i set njihovih postavki. Prošle godine, primjerice, Snapchat je bio igračka za tinejdžere pomoću koje šalju poruke koje ubrzo nakon toga nestaju. Ove godine to je način kako doprijeti do mladih potrošača na njihov način. Kako se brojne platforme udružuju i imaju sve sofisticiranije postavke, čak je i najupornijim korisnicima sve teže držati korak.

Istovremeno, iz temelja se mijenja način kako koristimo društvene mreže na radnim mjestima. Samo par godina ranije društvene mreže u uredima bile su područja kojima upravljaju Community Manageri, koji su bili zaduženi za vođenje profila tvrtki i komunikaciju na društvenim mrežama. U kratkom vremenu, pristup društvenim mrežama se demokratizirao i decentralizirao, a upravljanje društvenim mrežama postala je svačija odgovornost.

(Foto: Adam Gregor/shutterstock.com)
Od zaposlenika se očekuje da društvene mreže koriste na nove i neočekivane načine. Poznate marketinške funkcije zapravo su samo vrh sante leda. Alati društvenih mreža koriste se u poboljšanju rada službi za korisnike, za prodaju ili upravljanje ljudskim potencijalima, ali i kao dio izgradnje imidža tvrtke. U međuvremenu, platforme poput Facebook at Work and Slack (koji već ima milijune korisnika, od NASA-e do kvartovskih kafića), velikom brzinom mijenjanju način kako surađujemo unutar tvrtke. Iznošenjem interakcije iz ureda, ove tehnologije ruše stare okvire i povećavaju produktivnost. Ukratko, društvene mreže sve se manje koriste u privatne svrhe, a sve više na poslu te kao komponenta koja je prisutna u gotovo svemu što radimo i čime se bavimo.

Ali ovaj pristup vrijedi samo ako su zaposlenici upućeni i spremni na ubrzanje tempa.

- Pravi problem je to što očekujemo da ljudi vješto koriste ovakve mogućnosti bez osiguranog treninga - objašnjava William Ward, profesor na Syracuse sveučilištu.

Suprotno uvriježenom mišljenju, znanje potrebno za upravljanje društvenim mrežama nije nešto što se događa samo po sebi. Stariji zaposlenici i milenijci često "tapkaju u mraku".

- To što je netko odrastao u doba društvenih mreža ne čini ga stručnjakom u korištenju društvenim mreža na poslu. To je kao da kažete "odrastao sam u doba faks uređaja što me čini stručnjakom za biznis" - upozorava Ward.

Kako premostiti ovaj jaz?

Govorimo o dugoročnoj aktivnosti. Kratkoročno, radionice na kojima se uči upravljati društvenim mrežama polako ulaze u obrazovne programe, ne samo u području marketinga i komunikacija. Njihova važnost s vremenom će dobiti na težini baš kao što je nekada bilo važno poznavanje pravila pisane poslovne komuniakcije ili osnovnih računalnih vještina.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.