NavMenu

Kako predvidjeti promjene koje vode u krizu?

Izvor: eKapija Subota, 16.07.2016. 11:33
Komentari
Podeli

(Foto: Nomad_Soul/shutterstock.com)
Nedavni izlazak Velike Britanije iz Evropske unije potresao je Evropu pa i čitav svijet. Kineski ministar finansija izjavio je da će se posljedice, po svjetsku ekonomiju osjećati u narednih pet do deset godina. Analitičari predviđaju da će se veliki gubici osjetiti u auto-industriji. Još uvijek ne mogu da procijene o kojoj je sumi riječ, ali u dužem vremenskom periodu oni mogu da budu i nekoliko desetina milijardi evra. Brojni proizvođači već razmišljaju o pomjeranju proizvodnje iz Velike Britanije.

Pad funte uzrokovao je veliki potres na finansijskim tržištima. Investitori koji čuvaju novac u funtama žele da konvertuju svoj novac u neku drugu valutu, poput dolara ili franka.

Da li i kako se mogu predvidjeti ovakvi i slični koraci i sačuvati velike kompanije od gubitaka koji su neminovni kada je o ovakvim promjenama riječ?

Dr Ken Kwong-KayWong, predavač COTRUGLI poslovne škole, navodi da su danas sve kompanije suočene sa intenzivnim promjenama i to u domenu inovativnih tehnologija, promjenama propisa, a prije svega u načinu ponašanja potrošača. I dodaje da su kompanije prinuđene konstantno da se prilagođavajudatim uslovima i da se adaptiraju brže nego što mislimo.

Zbog ovakvih tektonskih pomjeranja na finansijskom tržištu velike kompanije prave biznis planove i analizu tržišta u narednih pet godina. U okviru poslovnih planova uspješnih kompanija prate se različiti trendovi, ekonomski, društveni, tehnološki napreci, politička aktivnost i promjena zakonskih propisa. Jedna od najvažnijih karakteristika dobrog menadžmenta je razvijena sposobnost posmatranja. Uočavanje onoga što je potrebno ljudima u njihovom svakodnevnom životu i na osnovu toga, osmišljavanje novih tržišnih puteva kako bi se prevazišla kriza. Razumjevanje ekonomskih trendova pomoći će menadžmentu da odabere područje u koje je isplativo investirati i primijeniti nove poslovne ideje.

Dr Ken Kwong-KayWong naglašava da uspješan menadžer ne treba da se oslanja na uspjehe koje je postigao u prošlosti, jer to neminovno vodi ka krahu kompanije. Tajna uspjeha prevazilaženja krize je u brzom prihvatanju nove realnosti i redizajnu poslovnih modela i proizvoda u skladu sa trendovima na tržištu, novim tehnologijama i socijalnim promjenama.

Pravi primjer kako se jedna kompanija digla sa ivice bankrota je Apple, danas najuspješnija IT kompanija u svijetu. Kompanija je započela tehnološke inovacije još sedamdesetih godina. Vrijednost akcija 1997. godine iznosila je 3,19 USD to je jasno ukazivalo da se kompanija nalazi na ivici bankrota. Njen osnivač, koji je sticajem okolnosti, svojevremeno u sopstvenoj kompaniji dobio otkaz, vraća se na čelo kompanije, menja fokus s proizvodnje računara na druge proizvode, poput Ipod-a, iTunes- a, Music Store-a i iPhone-a, i dovodi kompaniju na listu najuspješnijih u svijetu.

Vizionarska ideja Apple-u je donjela reputaciju najveće svjetske tehnološke korporacije, a vrijednost akcija "zagrižene jabuke" procenjuje se na 600 mlrd USD. Finansijska tržišta su pokretač svjetske ekonomije, brzo se mijenjaju, šire, i utiču na poslovanje svjetskih giganata.

Dr Ken Kwong – KayWong smatra da postoji devet osnovnih stubova i nosilaca poslovnih modela za uspješno poslovanje: prave poslovne alijanse, fokusiranost na ključne aktivnosti i resurse, nosioce budućeg razvoja, definisanje jedinstvenih vrijednosti za korisnike proizvoda i usluga, razvoj CRM-a, intenzivan razvoj kanala prodaje, definisanje tržišne niše u kojoj ćemo poslovati, kao i adekvatna cjenovna politika kompanije. Menadžment treba jasno da definiše budućnost kompanije, i da se vodi inovacijama, jer nema mjesta za "staro", u svijetu koji se konstantno mijenja.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.