NavMenu

Tehnologija za poslovne ljude

Izvor: MojPosao Utorak, 15.01.2008. 11:25
Komentari
Podeli

Još prije desetak godina, uredski život bio je mnogo kompliciraniji nego danas. Dokumenti i dopisi su se pisali na pisaćoj mašini, mobiteli i e-mail su bili znanstvena fantastika, a računala su posjedovali samo najbogatiji. Za razliku od tih vremena, zaposlenici su danas u velikoj prednosti.

Nove tehnologije, kao i globalna komunikacijska mreža, današnjim zaposlenicima omogućavaju da budu dostupni doslovno 24 sata dnevno, te da rade "na daljinu" ili iz udobnosti vlastita doma.

Osim toga današnji zaposlenici mogu uživati i u zanimljivim dizajnerskim rješenjima te najrazličitijim performansama svojih omiljenih tehnoloških pomagala.

Ovdje donosimo pregled nekoliko uređaja, bez kojih bi današnji način života i poslovanja bio nezamisliv.

Mobitel

Otkad se pojavio celularni uređaj popularni - mobitel, život bez njega je postao nezamisliv. Fiksni telefon postat će stvar prošlosti, što se u razvijenijim zemljama zapada upravo i događa. Posebice u Sjedinjenim Državama gdje sve više raste broj korisnika mobilnih uređaja naspram pada korisnika klasičnih fiksnih. Prema jednom od istraživanja, u Hrvatskoj svaki peti građanin ima mobitel. Funkcije mobitela, kao što je biranje broja, pisanje poruka, pretraživanje imenika, mogućnost slikanja ili snimanja kamerom i slično već su uobičajena. Najpopularniji su mobiteli koju pružaju mogućnost surfanja Internetom, kako bi poslovnjaci mogli provjeravati e-poštu i novosti iz svijeta.

Prijenosno računalo

Prijenosno računalo – laptop – postao je dostupan svakome. Tržište je bogato raznoraznim modelima, a zaposlenici u tvrtkama ga koriste češće nego klasično računalo, kako bi rad mogli nastaviti i od kuće.

Ovisno o opisu posla, osoba će izabrati računalo. Prvi korak pri kupovini prijenosnog računala treba biti određivanje točne namjene tog prijenosnika. Postoji više kategorija prijenosnih računala prilagođenih raznim namjenama. Primjerice, treba li vam veći monitor, jača grafička kartica, ili pak samo želite imati noviji dizajn računala – danas sve to možete nabaviti.

BlackBerry

BlackBerry je naprava koja nalikuje na mobitel, no pruža vam pristup svim poslovnim podacima kao što su e-mail, razmjena osobnih podataka, poslovanje izvan ureda ili uređivanje dokumenata.

Jednostavno rečeno, gdje god se nalazili, čim e-mail stigne na vaše uredsko osobno računalo, kopija će se poslati na vaš BlackBerry uređaj te ćete ju moći odmah pročitati, proslijediti ili obrisati. Osim toga, to je uređaj koji vam može poslužiti poput rokovnika. Podsjetit će vas na sastanke, a imat ćete uvid u svu dokumentaciju kao i na vašem računalu.

Global Positioning System (GPS)

Sustav Global Positioning System (GPS) osnova je satelitske navigacije. U tu svrhu trenutačno 29 satelita pozicioniranih u orbiti šalju signale.

Navigacijski sustav obrađuje signale i izračunava položaj vozila. GPS je tehnologija koju je razvila američka vojska za potrebe i određuje točno mjesto na koje trebate doći. U zapadnim zemljama većina osoba ima ovaj uređaj, kako bi im olakšao put u stranu zemlju ili drugi grad.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.