NavMenu

Papir od kojeg sve počinje

Izvor: eKapija Srijeda, 19.12.2007. 14:28
Komentari
Podeli

Nebitno je šta radite ili šta želite postići, morate imati adekvatan plan koji predstavlja start svakog uspjeha

Termin biznis plan se toliko odomaćio da su mnogi sigurni da znaju šta je to, a kad bi pokušali definirati, zapeli bi već u prvoj rečenici. A, jednostavno rečeno to je dokument kojim se definira biznis, odnosno ono što neki preduzetnik želi raditi i način na koji će to ostvariti. Po pravilu plan treba sadržavati strukturu posla, opis proizvoda ili usluga, razvoj, finansije kao potencijalne korisnike. Također, kreiranje ovog plana podrazumjeva određivanje strategije poslovanja. On je početak svakog poslovnog uspjeha i način da se realni ciljevi i ispune.

Prema namjeni

Definiranje ciljeva i praćenje rezultata omogućava poduzetniku da bez problema prati napredovanje firme i poslovanja, ali i da promijeni poslovnu strategiju ukoliko ona ne daje očekivane rezultate. Svaki biznis, pa bio on i mali, mora imati plan, što znači da se njegovim procesima mora planski upravljati.

Plan mora biti napisan za visoke standarde, čitljivo i bez žargona. Zavisno od namjene poslovanja, biznis plan može biti različite dužine, od nekoliko kucanih stranica pa sve do sto i više. Obično je to dokument od 15 do 20 stranica, mada njegova dužina zavisi od prirode biznisa. Recimo, ako je koncept jednostavan, neće biti potrebe mnogo teksta da se predstavi ono što se želi. Međutim, ako se pokreće nova vrsta posla, bit će potrebno detaljno objašnjenje šta će se to raditi i na koji način. Ukoliko želite investitora koji će uložiti milion u neki posao, morate ga prije svega biznis planom ubijediti da je to pravi potez i da će tako profitirati. Naravno za internu upotrebu biznis plana, dovoljne će biti samo najvažnije stavke. Uvijek treba imati na umu kome je namijenjen biznis plan i zavisno od toga ga treba i praviti.

Kreditori ili investitori

Mnogi biznis planovi danas imaju prije svega zadatak definirati sve faze poslovanja i ukazati na nedostatke konkretnih stvari. S druge strane, oni daju mogućnost investitoru da ima bolji uvid u poslovanje firme, a samim tim i isplativost kreditiranja. Zato je izrada biznis plana posebno bitna ukoliko se ima namjera podnijeti zahtjev potencijalnom kreditioru ili investitoru. To je najjednostavniji i najefikasniji način da oni saznaju sve o idejama, mogućnostima poslovanja, razvoja biznisa, kao i kreditiranja ili investiranja konkretnog projekta. Ukoliko se traži kredit od banke, njenog predstavnika će samo interesirati na koji način će se vratiti novac uložen u neki biznis projekt. Većim investitorima ili fondovima više je stalo da vide stabilan razvoj te firme, odnosno njenog poslovanja.

Sadržaj biznis plana

Svi biznis planovi sadrže ključne elemente kao što su analiza tržišta, plan prodaje, proizvodnje, prihoda, troškova i slično.

Sadržaj biznis plana ne može biti isti za trgovačku i neku proizvodnu firmu, kao što neće biti isti ni za posao koji se tek pokreće i u kojem će raditi tri do četri radnika i biznis plan neke velike kompanije koja ima hiljadu radnika i to u različitim zemljama.

Week &

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.