Izvor: eKapija | Srijeda, 19.12.2007.| 09:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Veza na poslu DA ili NE?

Bez obzira na to što je u posljednjih nekoliko godina povećana svijest o seksualnom uznemiravanju na radnom mjestu, zaposlenici u SAD uglavnom misle da zabavljanje s kolegom ne samo da je prihvatljivo, već i logično. Možda je to zbog toga što granica između poslovnog i privatnog života sve više blijedi, posebno među mladima, koji često ostaju prekovremeno na poslu.

Zašto DA

Istraživanje sprovedeno na internetu pokazalo je da manji broj zaposlenih krije svoju vezu sa kolegom ili kolegicom. Procenat onih koji su ljubav u kancelariji držali u tajnosti spao je sa 46 % u 2005. godini na 34 % u 2007. godini. Stefani Lozi i Ilejn Olen, autorke knjige "Priručnik za kolege s posla: kako da pronađete i zadržite ljubav na poslu", kažu da je kancelarija idealno mjesto da se pronađe nova ljubav.

-Ljudi koji rade zajedno imaju više vremena da se upoznaju, da vide kako se potencijalni ljubavnik ponaša prema kolegama ili potčinjenima – objašnjava Lozi, koja se takođe udala za svog kolegu.

Zašto NE

Romansa među kolegama može da stvori lošu atmosferu koja zagorčava život ostalima. Radno okruženje tada postaje neproduktivno, čak neprijateljsko, ukoliko još dođe i do bračnog nevjerstva. Međutim, zabrana bliskih odnosa među zaposlenicima nije riješenje.

-Imajte na umu da je uspješnost brakova danas 50 prema 50. Razmišljajmo u kontekstu vjerovatnoće: šta mislite, kakve su šanse da kancelarijska romansa uspije? Taj odnos je manje od 50 prema 50. Zato prije nego što uletite u avanturu sa kolegom, razmislite o tome kako biste se osjećali na nedjeljnom kolegijumu da sjedite s nekim sa kim ste imali ružan raskid i koga ne možete očima da gledate – ističe Frida Kapor-Klajn, seksualni terapeut.

Magazin Blic Žena

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.