NavMenu

Najčešći izazovi sa kojima se preduzetnici suočavaju

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 27.12.2015. 12:11
Komentari
Podeli

(Foto: Pressmaster/shutterstock.com)
Preduzetništvo je teško. Kada me pitaju kako je u mojoj kompaniji, sa osmjehom potvrđujem kako je odlično na rolerkosteru na kome sam stalno. Ono što oni ne znaju da postoje jako loši, ali i jako dobri dani. To je život preduzetnika, svoju priču je podjelila Stephanie David na sajtu Women 2.0

Ostavila je svoju karijeru u korporativnom svijetu 2013. godine da bi lansirala "PopNod", što je aplikacija za online kupovinu.

Ove godine "PopNod" lansirao je drugu aplikaciju za kupovinu koja se tiče društvenog dobra – "Wynk".

Usamljena profesija

- Nedostajao mi je veliki tim, druženje u kuhinji i razgovori u hodniku, kao i neki intimniji razgovori. Posebno u početku, preduzetništvo je usamljena profesija - piše David i dodaje da ju je upravo to natjeralo da se povezuje sa novim ljudima i razvija nove veze.

Stephanie David je sada povezana sa kreativnim individualcima koji dijele ista interesovanja kao ona, i to širom svijeta.

Takmičarski sindrom

Bilo da ste preduzetnik ili ne, bombardovani ste sa svih strana tekstovima o uspjesima startupova.

Kada započinjete svoj biznis i čitate ove tekstove pitate se – "Zašto ne ja?" Ili "Da li bi trebalo da radim isto što i oni?" Kako sama Stephanie kaže – nisu sve kompanije iste, i ne treba da prate tuđi put, već svoj sopstveni.

Preispitivanje odluka

Često startup djeluje kao sprint. Želimo da vidimo odmah rezultate, i želimo da prestignemo naše konkurente.

Kao rezultat, prirodni instinkt je da smanjimo količinu grešaka i takozvanih promašaja, i stalno preispitujemo svoje odluke. Preispitivanje dolazi od toga što ako se nešto ne pokaže dobrim, niko se ne može okriviti osim vas samih.

- Ubrzo sam shvatila da greške mogu da budu i dobre, čak i prednost. Što više grešaka napravim, to sam sposobnija da unapredim svoj posao. To dalje vodi do mantre mog tima: "Rad na nečemu što ima smisla je bolji od težnje za savršenstvom" - smatra Stephanie David.

Pohvale rijetko stižu

- Tokom rada u korporativnom svijetu, navikla sam da dobijam kako komplimente i priznanja tako i kritike za moj rad. Pozitivna spoljna priznanja motivisala su me da saznajem više, da dobro radim, čak i teže stvari. Od kada sam preduzetnik, ti "spoljni" komplimenti manje su uobičajeni i uporište moramo da nađemo u sebi, odnosno oslanjajući se na unutrašnja priznanja. Po mom mišljenju, to je ono što razlikuje uspješne preduzetnike od neuspješnih. Bez unutrašnje energije, strasti i verovanja u svoju viziju, nema vatre da zapali vaš uspjeh - zaključuje Stephanie David i dodaje kako rolekoster može biti i zabavan, kao i da ne može da poželi bolje putovanje od ovog.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.