Izvor: eKapija | Četvrtak, 11.10.2007.| 18:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

(TCC) Tips&Tricks -Timski rad

(Foto: b)

Svaki dobar timski radnik mora da posjeduje određene osobine. S nekima od njih se rađamo, druge moramo vremenom da razvijemo, ali ukoliko ste rješili da postanete timski radnik koga bi svako poželio, evo koje osobine morate da ispoljite:

Strpljenje. Svaki tim prolazi kroz određene faze prilagođavanja, bilo da svi članovi tek počinju da rade zajedno, bilo da ste vi kao nov član upravo stigli. Do punog učinka i zadovoljstva radom u timu potrebno je, da prođe određeno vrijeme tokom kojeg valja da pokažete strpljenje.

Tolerantnost. Tim je skup različitih ličnosti i povremeni sukobi su neizbježni i prirodni, čak i zdravi, ali neophodno je da se otvoreno rješavaju, jer za kolektiv može biti poguban prikriven sukob koji tinja i polako razjeda jedinstvo tima.

Kooperativnost. Timski rad nipošto ne smijete doživljavati kao takmičenje, već isključivo kao saradnju. Timski duh podrazumjeva stavljanje cilja cijele grupe iznad sopstvenih ciljeva .

Preduzimljivost. Marljivost je uvijek važna i cijenjena osobina, a naročito u timskom radu, jer je veoma bitno da ne budete kočnica tima, već ako je moguće njegov pokretač.

Ekstrovertnost. U timskom radu je izuzetno važno da ispoljite visok stepen komunikativnosti. Svoje nezadovoljstvo, kritike, nedoumice, ali i pohvale, zamisli i prijedloge morate jasno i otvoreno iznositi. Ukoliko vam nešto nije jasno - postavljajte pitanja, ukoliko imate svoje ideje - iznesite ih, ukoliko se s nečim ne slažete - obrazložite zašto. Timski rad ne trpi nerazjašnjene stvari i zato sa svim članovima tima morate otvoreno komunicirati.

Samosvjesnost. Timski rad ne znači i kolektivnu odgovornost. Naprotiv, unutar tima svako ima svoja zaduženja i za njih je odgovoran isključivo pojedinac. Zbog toga i u timskom radu valja da budete spremni da preuzimate punu odgovornost za svoj dio posla. Stoga dobro procjenite svoje mogućnosti: nemojte ih potcjeniti, ali pokušajte i da ih ne precjenite - samo tako moći ćete u svom timu da postignete pun učinak.

Za eKapiju, piše: Aida Dolić HR konsultant

aida@tcc.ba

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.