NavMenu

Nekoliko korisnih savjeta za novi posao

Izvor: Nezavisne novine Utorak, 08.12.2015. 09:59
Komentari
Podeli
(Foto: Andresr/shutterstock.com)
Novi posao može biti veliki izazov, koji ćete lakše savladati ukoliko se unaprijed pripremite i krenete s ovih pet koraka.

Što preciznije definišite svoju ulogu

Prve sate na novom poslu iskoristite kako biste dobili odgovor na pitanje što se tačno od vas očekuje. Pitajte nadređenog na što bi želio da se prvo fokusirate, jer prema tome će da se mjeri vaš uspjeh ili neuspjeh.

Najveći izazov na novom radnom mjestu predstavlja upravo shvaćanje uloge te očekivanja nadređenih i kolega.

- Kad jednom znaju svoje mjesto, novi zaposlenici će lakše da ostvari ono što kolektiv želi - tvrdi ugledni psiholog Mishri Someshwar, sa Univerizeta Washington, D.C.

Aktivno slušajte

Pažljivo slušajte i osluškujte, jer ukoliko postavljate pitanja i razgovarate s novim kolegama možete da uočite i slabe tačke nove kompanije, ali i potrebe zaposlenika.

Možda se neka od poteškoća ili problema nalaze unutar vašeg područja djelovanja, pa je to idealna prilika da se pokažete u najboljem svjetlu i djelujete proaktivno.

Pronađite saveznika

Na novom poslu nužno je čim prije sprijateljiti se s osobom koja će vam rado pomoći i uputiti vas u dobre i manje dobre strane kompanije u kojoj radite. Okružite se s prijateljski nastrojenim osobama koje su spremne pomoći, međutim dobro otvorite oči i sve što čujete uzmite s dozom opreza.


Zapamtite imena

Mnogima je to strašno teško i rijetki bez problema pamte imena ljudi koje su tek upoznali. Međutim, upamtiti nečije ime jako je važno želite li da ostavite snažan prvi utisak. Kako bi vam to pošlo lakše za rukom, prilikom upoznavanja s novim ljudima, obavezno odmah nakon što osoba kaže "Ja sam Jelena", vi ponovite, "Drago mi je, Jelena". Tako će vam šanse da upamtite ime - biti veće, a prvi dojam snažniji.

Radite s razumijevanjem

Na novi posao nije dovoljno samo doći s namjerom da ostavite snažan utisak i velik trag. Važno je prije svega pronaći smisao; razumjeti posao koji radite, uvidjeti na koga utiču eventualne posljedice, koga sve pogađa vaš nemar i slično.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.