NavMenu

PR strategije koje bi trebalo koristiti

Izvor: eKapija Utorak, 04.08.2015. 10:50
Komentari
Podeli
(Foto: pedrosek/shutterstock.com)
Iako 2015. godina nije ono što su nam najavljivali u filmu "Povratak u budućnost", ne postoji argument da je napredak u tehnologiji izmijenio način na koji komuniciramo, mislimo i radimo.

Bilo da ste neko ko obožava tehnologiju i koristi sva njena najnovija dostignuća ili ste više poštovalac tradicije, ovdje su četiri pomaka u odnosima s javnošću i marketingu koje ćete željeti koristiti što ranije.

Saradnja sa uticajnim osobama

Kredibilitet treće strane je dugo bila najmjerodavnija marketinška taktika. Bez obzira ko je vaše ciljno tržište, najbolji i najsigurniji način je bio da imate osobu od povjerenja koja će reći zašto cijene vaš proizvod ili uslugu.

Razvoj samoizdavačkih platformi (poput blogova) i društvenih medija je doveo do toga da brendovi mogu sarađivati sa osobama čiji objavljeni sadržaj nosi određenu težinu i značaj za publiku koja ih prati. Zaboravite na saopštenja za medije, takve "uticajne" osobe su kreatori sadržaja koji upečatljivom fotografijom na "Instagram"-u, dobro složenim citatom na "Twitter"-u ili videom na "YouTube"-u mogu postati vrlo moćan PR i marketinški alat za vaš brend.

Komunicirajte svoje "zašto"

Današnje vrijeme brendovima nosi opterećenje zbog konstantnog nadzora od strane potrošača. Na "YouTube" videima se razotkrivaju loše korisničke službe, "Twitter" se koristi za prozivanje brendova za neispunjena obećanja. Sve zajedno dovodi do toga da firme više ne mogu prikriti svoju neefikasnost.

To je ujedno i izazov, ali i prilika za brendove da uspostave i provode osnovne vrijednosti koje će ih humanizirati i omogućiti im da se snažnije povežu sa javnosti. "Millenial Consumer" studija iz januara 2015. je pokazala da 58% pripadnika generacije Y očekuje od brendova da objavljuju online sadržaj prije nego što se oni odluče za kupovinu, a 43% njih smatra autentičnost mnogo važnijom nego sam sadržaj.

Odvojite vrijeme i pronađite svoje "zašto" koje ćete uklopiti u kulturu svog brenda i firme. Ako se vaš cilj, vaše "zašto" izdiže iznad profita, mnogo je veća šansa da privučete javnost.

Stvarajte sadržaj, a ne oglase

(Foto: M&I systems)
Zakupljivanje oglasa se prilagodilo digitalnom svijetu. Alati poput sponzorisanih objava i "native advertisinga" su omogućili brendovima da kreiraju sadržaje za korisnike koji su relevantni i koji pričaju priču umjesto ponavljanja promocije ili klasičnog poziva na kupovinu. Potrošači sada imaju izbor sa kojim sadržajem će uspostaviti interakciju a brendovi imaju mogućnost da upoznaju šta ih pokreće i motiviše.


Od odgovarajućih video sadržaja preko interaktivnih društvenih online kampanja, brendovi moraju postati pametniji i potpuno prilagoditi svoj online sadržaj.

Tradicionalnim medijima dajte ekskluzivnost

Stručni časopisi, dnevnici i ostali tradicionalni mediji još uvijek imaju kredibilitet treće strane i težinu u današnjem svijetu. Imajte na umu da se ove publikacije danas nose sa najvećom konkurencijom ikad. Masovno saopštenje za medije vam iz tog razloga vrlo vjerovatno neće odigrati značajnu ulogu i teško da će vam obezbijediti vidljivost kakvu biste željeli.

Ako želite prostor u tradicionalnim medijima, onda im morate ponuditi i ekskluzivan sadržaj, onakav kakav niste dali i svim ostalim. Vaš brend ima mnogo slojeva, pa pronađite način da za svakog otkrijete neki novi.

Alati i metode se jesu promijenili, ali je srž onog što motiviše javnost da cijeni proizvod, uslugu ili brend ostala ista. Lojalnost brendu još uvijek dolazi od povezanosti javnosti sa kulturom brenda i vrijednostima i uvjerenjima da njegova ponuda nudi dodatnu vrijednost, prenosi portal Prime.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.