NavMenu

Tri najčešće greške pri izboru lokacije za privatan biznis

Izvor: Gde investirati Srijeda, 24.06.2015. 16:08
Komentari
Podeli
Lokacija je veoma bitna stavka, ne samo za kupovinu kuće, već i za vaš mali privatni biznis. Ona vam u mnogome može pomoći da unaprijedite svoje poslovanje. "CBS News" skreće pažnju na tri uobičajene greške.

Naročito kada su u pitanju restoran ili butik, lokacija može uticati na vaš uspjeh ili neuspjeh kada su u pitanju početni biznisi. Postoje agencije koje se bave isključivo pomaganjem i pronalaženjem najboljeg odredišta za sve vrste poslovanja.

Dosta stvari treba da uzmete u obzir kada je u pitanju destinacija vašeg lokala. Ovaj izbor je pravi izazov za male preduzetnike.

1. Nemate jasnu sliku o tome ko su vaši klijenti

Glavno pitanje koje morate postaviti sebi je – Ko je kupac? Odgovor na ovo pitanje treba da usmjeri vaš biznis i da odgovori na pitanje gdje da nađete tog kupca. Dakle, na primjer ukoliko su vaši kupci djeca pozicioniraćete se blizu škola i igrališta. Tako ćete sa svakim novim proizvodom osmišljavati novu lokaciju.

2. Ignorisanje pitanja pristupa lokalu i sličnih problema

Imati ideju o toma kako će vaši kupci pristupati lokalu je od ključnog značaja. Fokusirajte se na parking, signalizaciju i saobraćaj. Provjerite i koliko je primjetan vaš lokal i da li će klijenti moći lako da ga pronađu, i da li u blizini ima autobuskih stajališta.

Vlasnici treba da razmisle o tome da li je ta lokacija u skladu sa slikom koju žele da održe ili naprave. Nikada ne mojte da zaboravite da provjerite ko vam je prvi komšija i da li imate konkurente u okolini.

3. Nespremnost na pregovaranje o ugovoru

Recimo da ste našli savršenu lokaciju i da ste spremni da potpišete zakup. Morate biti svjesni svojih mogućnosti i granice koju ne možete preći na osnovu svog poslovnog modela. Ne zaboravite da se troškovi ne završavaju samim zakupom i da ćete morati da renovirate, stilizujete i prilagodite prostor svojim potrebama.

Odabir lokacije zahtjeva temeljno istraživanje. Posavjetujte se sa svojom poslovnom zajednicom ili sa drugim vlasnicima ili onima koji su poslovali u tom prostoru prije vas.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.