NavMenu

Na kafi sa Zenitom Đozićem - direktorom produkcijske kuće Top lista Nadrealista

Izvor: eKapija Srijeda, 14.03.2007. 16:33
Komentari
Podeli

Na veliko zadovoljstvo svih nas, jučer smo, u prostorijama eKapije, imali priliku popiti kafu i razgovarati sa Zenitom Đozićem. Priliku smo iskoristili da saznamo, iz prve ruke, kako teku snimanja novog serijala legendarnih Nadrealista.

Top lista Nadrealista ja najbolji humor koji je viđen na prostorima bivše Jugoslavije. Na čiju ideju je došlo do ponovnog snimanja novog serijala?

Zenit: Mi pokušavamo već duže vremena da okupimo ljude, s tim da nam nikad nije uspjelo da sve okupimo. U suštini sad ne radimo samo Top listu Nadrealista, već i njihovu produkciju. Inicijativa je došla od svih nas, jer su se svi poželjeli toga. Problem je samo što do toga nismo mogli doći ranije jer je jako teško bilo doći do novca s kojim bismo mogli nešto uraditi na adekvatan način. Problem je i sa ovdašnjim televizijama koje nemaju novca za takve projekte, ali treba napomenuti da projekat kakav je naš osim što troši, i donosi jako puno novca.

Ko čini novu ekipu Nadrealista? Ko su stari, a ko novi ljudi?

Zenit: Od stare ekipe tu je Ogi, Minka, Elvis J. Kurtović i ja, a od novih tu su Milan Pavlović, zatim poduža ekipa mladih glumaca scenske akademije. Tako da imamo stariji i noviji dio ekipe TLN-a.

Kako teku snimanja i koliko epizoda je snimljeno do sada?

Zenit: Imamo veliki broj snimajućih dana. Trenutno se rade snimanja šest epizoda na različitim lokacijama u kojima je promijenjeno više od 200 kostima. Urađeno je oko 40 skečeva koji su potpuno različiti i nevezani. Ali to je namjerno urađeno jer želimo da gledaocii vide koliko je to velika produkcija.

Svjesni smo da su prijeratni Nadrealisti ostali legenda i da ih ne treba upoređivati sa novim projektom, no ipak, može li se napraviti paralela između "starih" i "novih"?

Zenit: Vrlo je teško napraviti paralelu. Ljudi koji su prije radili i koji sada rade ostavljaju trag. Naravno nikad nam nije bio cilj da pravimo kopiju nečeg što je bilo u prošlosti, niti bi to smjeli raditi. Želimo da idemo dalje, da pravimo nove stvari. Imamo dosta toga da kažemo jer postoji jako puno tema za uraditi.

Kad smo kod toga, koliko ste bili oprezni u pisanju scenarija, jer ste jednom izjavili "da se zbog šale može izgubiti glava"?

Zenit: To je nevjerovatno, ali to je stvarno tačno. Prije smo mogli otići u zatvor za ono što radimo, a sad kada je nazovi demokracija i veća sloboda govora, postoji i veći pritisak i tabu tema o kojima niko ne smije da priča niti puno govori. To je teško prevazići i suočiti se sa tim. Mi, naravno, ne želimo nikog da provociramo, ali ono što smatramo da mora biti rečeno, mi ćemo reći, a kako ćemo proći, vidjet ćemo.

Šta čini glavnu okosnicu humora? Hoće li biti politike i parodije?

Zenit: Mi pokušavamo da napravimo balans između politike i parodije. Trudimo se da bude malo manje politike, a više onih svakodnevnih, običnih, blesavih stvari.

OK. Kako inače provodiš svoje slobodno vrijeme?

Zenit: Svoje vrijeme najviše volim trošiti na neke neobične stvari. Volim da probam sve u životu. Dosta vremena provodim na moru, imam svoj čamac, lovim ribu, jedrim, vozim moto cros na Igmanu, paraglajder, sad uzimam časove letenja jer se spremam za ekspediciju na sjeverni pol, ali sa svojom jahtom (smijeh).

Šta je to što bi volio da drugi nauče od tebe?

Zenit: Ono što bih volio da ljudima prenesem, to je neko pozitivno gledanje na život i imati želju da uvijek pokušavamo napraviti svijet boljim nego što jeste. Treba se boriti za to i mislim da svrha televizije nije u jednom intelektualnom porobljavanju gledalaca, već da pravi bolje društvo i da bude u funkciji tog boljeg društva.

Pripremila: Seida Adrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Dodik: Do kraja godine građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se nada da će do kraja godine biti dobijena građevinska dozvola za izgradnju aerodroma u Trebinju. - Mislim da ćemo do kraja godine uspjeti svi zajedničkim naporima da dođemo do građevinske dozvole za izgradnju aerodroma u Trebinju. To je zajednički projekat koji podržava i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Dodik prilikom obilaska sajma privrede u Mostaru. Vučić

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.