NavMenu

Opera Narodnog pozorišta iz Sarajeva gostovala u Banjaluci

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 13.06.2013. 09:40
Komentari
Podeli

Svečani koncert popularnih operskih arija i horova u izvođenju solista i hora Opere Narodnog pozorišta (NP) Sarajevo u pratnji orkestra Sarajevske filharmonije održan je u utorak naveče u NP RS u Banjaluci.

Pod dirigentskom palicom Darija Vučića, sarajevski umjetnici su izvodili neka od najljepših djela pisanih za operska i horska izvođenja.

Nacionalni teatar iz Sarajeva predstavio se banjalučkoj publici 8. marta ove godine, kada su izveli operu "Đani Skiki", a prije toga nastupili su davne 1985. godine.

- Ne računajući nastup koji smo imali 8. marta ove godine, naša pozorišna kuća nije bila u Banjaluci 28 godina, što je zaista poražavajuće. Na moju inicijativu i na odobrenje Nenada Novakovića, direktora NP RS, preskočili smo taj dugogodišnji jaz i dogovorili naše nastupe - kazao je Vučić.

Banjalučkoj publici su se predstavili brojni solisti, među kojima Amila Bakšić, Adema Pljevljak-Krehić, Aida Čorbadžić, Melisa Hajrulahović. Nastupili su i Ivica Šarić, Denis Isaković, Leonardo Šarić i Amir Saračević.

Vučić je pojasnio da je riječ o izuzetnim solistima, među kojima su i prvaci sarajevske Opere Bakšićeva i Šarić.

On je pojasnio da nije jednostavno održati Operu, ali zahvaljujući tome što to jedini čine u BiH, još uspijevaju naći način i razumijevanja za funkcionisanje.

- Ovakvi nastupi iziskuju zaista mnogo novca, jer su tu brojčano veliki hor, scenografija, kostimi. I održati Operu jeste teško i zbog veoma malog iznosa novčanih sredstava koji se generalno odvajaju za kulturu, ali mi nekako uspijevamo prebroditi i teške trenutke i održavamo Operu - naveo je Vučić.

Naredno gostovanje ove pozorišne kuće u NP RS zakazano je za 18. jun, kada će se predstaviti baletom "Mare Nostrum".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.