Izvor: eKapija | Srijeda, 30.01.2013.| 09:57

Šta ne treba da propustite u obilasku prirodnih bogatstava Šipova

Jezero Đol
(Janjski otoci)

Ako ima onih koji već planiraju proljećne avanture u prirodi, ili se pitaju gdje da provedu prvomajske praznike, Šipovo i njegova prirodna okolina sigurno će natjerati neke da baš to bude njihov izbor. A ako odete, šta vas tamo čeka.

Četiri kilometra od izvora rijeke Janj, nalaze se Janjske otoke, najpoznatije i najatraktivnije izletište u Šipovu. Ovo mjesto je pravo čudo prirode, kraškog svijeta koje podsjeća na niz renesansnih parkova, sa bujnim zelenilom, kaskadama, potocima i malim vodopadima. U Janjskim otokama možete iznajmiti sobe u seokim domaćinstvima i dužim boravkom na ovom čarobnom mjestu priuštiti sebi luksuz upoznavanja i uživanja u nesvakidašnjem mjestu.

Olićko jezero smješteno je u podnožju Kozila, 7 km južno od Šipova. Prirodno jezero nastalo je u tektonskom udubljenju, na 600 m nadmorske visine, ima površinu od 1.000 m2 i dubinu 30 metara. Vodostaj jezera je stabilan tokom cijele godine, a voda bistra i čista. Muti se samo u rano proljeće i jesen u vrijeme višednevnih padavina.

Jezero Đol
(Olićko jezero)

Ali, nije samo Olićko jezero interesantno. U blizini magistralnog puta Jezero-Šipovo, 8 km od Šipova u selu Ljoljići smješteno je jezero Đol. Posebno je popularno ljeti, zbog tople i mirne vode pa služi kao kupalište. Obiluje ribljim vrstama smuđom i šaranom, pa je primamljivo i za ribolov.

A kada izgustirate jezerski hedonizam, otiđite do rijeke. Sve do ušća u Plivu, a ispod drevnog Sokograda, riječica Sokočnica prolazi kroz prelijepi kanjon, u dužini od 10 km. U kanjonu rijeke nalazi se i Sokolačka pećina koja je svakodnervno dostupna posjetiocima. Samo tri kilometra od centra Šipova, rijeka Sokočnica ulijeva se u Plivu. Ovo mjesto je veoma interesantno za šetnju i fotosafari, jer pored uređene staze, možemo primjetiti veoma rijetku porodicu dabrova.

Područje Plive sačinjava jedinstveni prirodni i turistički region,po svojim prirodnim ljepotama i fenomenima je stvoren za odmor modernog čovjeka. U zapadnom dijelu opštine Šipovo,8,5 km od centra grada na nadmorskoj visini od 481 m izviru tri vrela koja čine rijeku Plivu. U ovom prelijepom području, ribar će naći bistre vode, bogate plemenitom ribom, a lovac planinska lovišta puna divljči. Ljubitelja starina, Pliva će privući ostacima starih naselja, a speleologa još neispitanim pećinama i vrletnim,stjenovitim kanjonom svojih rijeka Janja i Sokočnice. Primamljivost ovog područja čini raznolikost u svim oblicima. Pliva, rijeka izuzetne bistrine, specifične boje, kao i raskošnog bogatstva, predstavlja mali raj na zemlji za sportske ribolovce u disciplini mušičarenja.

Jezero Đol

Na samom izvoru Janja, u njega se ulijeva riječica Vaganac, nakon čega pravi vodopad od 4-5 metara visine, te ulazi u kanjon dug oko pola metra. Prohodan i veoma strm kanjon Janja je izuzetno primamljiv za planinarske šetnje. Po izlasku iz kanjona Janj postaje pitomiji, pun razigranih brzaka, dubokih virova, sve do Janjskih Otoka, iznad kojih pravi vodopad od kojih zastaje dah. Sve do ušća u rijeku Plivu, Janj mijenja svoj izgled od ledeno mirne vode do pjenušave rijeke, pune brzaka i slapova.

Prašumski rezervat Janj ima površinu od 295 hektara, a udaljen je od centra Šipova oko 30 kilometara. Šezdesetih godina prošlog vijeka, tadašnje vlasti izdvojile su prašumsko jezgro od oko 58 hektara, pa je u tom dijelu zabranjena eksploatacija drveta. Taj predio još od tada služi isključivo za proučavanje prirodnih procesa u flori i fauni, bez uticaja čovjeka. Pojačan je nadzor na sprečavanju bespravnog korišćenja prirodnih dobara, ali i svih drugih pojava koje bi mogle narušiti prirodne tokove i ravnotežu.

Izvor: www.sipovo-tourism.com

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.