NavMenu

Amar Selimović, glumac - Porodična pripovjedanja o Meši ostala duboko urezana

Izvor: eKapija Petak, 27.07.2012. 12:37
Komentari
Podeli

S rijetko viđenim glumačkim kvalitetima i energijom Amar Selimović iz Tuzle utjelovio je lik Hamleta (2005.) u istoimenoj predstavi reditelja Harisa Pašovića kada je imao samo 23 godine, zbog čega je značaj bio veći, a lična satisfakcija nemjerljiva. Odigrao je jednog drugačijeg Hamleta, izmještenog sa Danskog na Osmanski dvor. Pohvalile su ga glumačke veličine, ali i pozorišni znalci.

Uvažava i cijeni mišljenja svojih kolega, kako onih koji su stekli status velikih zvijezda, tako i onih čija profesionalna afirmacija tek treba uslijediti.

Amar Selimović, sada već 30 - godišnjak, bio je nemirno dijete, nemiran je i danas, energičan impulsivan, ali opet zreliji i iskusniji. Veoma često znao je dati formu svojim nemirnostima koje mu danas, kaže, itekako pomažu u poslu kojim se bavi.

Govori ono što misli, a o rezultatima istine koja izlazi iz njega ne razmišlja. Dođu mu nekada i glave, ali nikada ne izazivaju njegovo kajanje.

Nije razmišljao o glumi kao životnom pozivu. Ne krije i da nije bio posvećen teatru.

"Nisam bio Bog zna kakav učenik, ali znao sam da će doći trenutak da upišem fakultet. U mojoj porodici nekako je bio red da se završi sedmi stepen. Kad sam završio gimnaziju, nisam znao kojim putem da krenem.Volio sam knjige, film, ali o glumi nisam razmišljao. Vjerovatno je poznanstvo sa nekim studentima Tuzlanske akademije scenskih umjetnosti i prijateljstvo sa Emirom Hadžihafizbegovićem uticalo da se zainteresujem za glumu. Ne mogu se sjetiti dana ni situacije kada su se okolnosti poklopile, ali znam da sam poželio da probam ovaj poziv. Proživljavao sam adolescentski period, želio se osamostaliti, otići iz roditeljskog doma, stoga sam i izabrao Sarajevo za studiranje, radi i život, otkrio je mladi glumac kada je bio na početku karijere.

O Amarovom porodičnom stablu dalo bi se pisati. Veliki Meša Selimović amidža je njegovog oca. U kući se mnogo pričalo o velikom bh. književniku. "Tvrđavu" je prvi put pročitao kao srednjoškolac. Pažljivo je pamtio porodična pripovjedanja o Meši, urezao ih duboko u pamćenje.

"Mnogo je stvari zbog kojih se divim Mešinoj ljudskoj, ali i profesionalnoj veličini. Prilikom dobivanja nagrade za roman `Derviš i smrt`, ne mogu se tačno sjetiti kako se nagrada zvala, izbrisao je sa spiska gostiju sve one koji su direktno ili indirektno bili povezani sa likvidacijom njegovog brata. Pokazao je hrabost u ne baš povoljno vrijeme. Svi znamo o čemu govori `Derviš i smrt` . Kada bih dobio priliku da igram ulogu iz nekog Mešinog romana, sigurno je da bih se intimno više pripremao za nju", iskren je Amar.

Kaže da ne vjeruje u Boga, već u vlastite snage, u ono što može vidjeti opipati. Ateist opet nije, jer kaže i ateizam je neko uvjerenje i ubjeđenje.

Osim glume zanima ga sport, naročito nogomet. Maštao je da će jednom istrčati na veliki stadion u dresu Manchester Uniteda.

Iz biografije:

Amar Selimović (rođen 15. januara 1982. godine u Tuzli) je bosanskohercegovački glumac. Trenutno živi i radi u Sarajevu. U dosadašnjoj karijeri radio je na predstavama: "Pobuna u Narodnom pozorištu" u režiji Harisa Pašovića, Dea Loher "Adam Geist" u režiji Dine Mustafića, H.Müller "Filoktet", W.Shakespeare "Hamlet" u režiji H.Pašovića, grupa autora "Faust", u režiji H.Pašovića, N.Williams "Klasni neprijatelj" u režiji H.Pašovića, M.Frayn "Kopenhagen" u režiji Nermina Hamzagića, H.Ibsen "Nora" u režiji H.Pašovića.

Dobitnik je nagrade "Rejhan Demirdžić" za najboljeg mladog glumca, MESS 2005. U filmu Sevdah za Karima (2010), je glumio Karima..

eKapija.ba/Magazin Azra

foto by Midhat Mujkić

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.