NavMenu

Internet: Najopasnije riječi za pretraživanje

Izvor: Utorak, 16.05.2006. 14:56
Komentari
Podeli

Neki pretraživači Interneta navode korisnike na sumnjive web-stranice izlažući ih tako spamu, spywareu, adwareu i drugim vrstama malicioznog koda. Prema rezultatima istraživanja, najopasnije ključne riječi za pretragu su "free screensavers".

Izvještaj je pokazao da je 64% stranica koje su koristile ovu frazu kasnije dovedeno u vezu s problemima koje su korisnici primijetili na svojim računarima. Autori izvještaja Ben Edelman i Hannah Rosenbaum upozorili su pretraživačke stranice da vode računa o nekim pravilima kako korisnike ne bi nenamjerno izložili štetnim posljedicama takvog malicioznog softvera.

Poznato je, naime, da posjećivanje stranica koje nude pornografiju, on-line kockanje i besplatne MP3 pjesme izlaže korisnike ozbiljnom riziku da pritom pokupe neki spyware i adware. Istraživanje je obuhvatilo rezultate pretrage na pretraživačima kao što su Google, Yahoo, MSN, AOL i Ask i to za 1.394 popularnih ključnih riječi Rezultati pretrage analizirani su potom sigurnosnim alatom Site Advisor.

Jednom kada instaliraju ovaj softver, korisnici će biti upozoreni svaki put kad pretražuju web-stranice za koje je otkriveno da su opasne.


Najopasnije ključne riječi

1. Free screensavesr
2. Bearshare
3. Screensavers
4. Winmx
5. Limewire
6. Download Yahoo messenger
7. Lime wire
8. Free ringtones

Najmanje opasne stranice koje je Site Advisor označio su one koje pokušavaju mijenjati postavke korisnikova pretraživača (kako bi ljude preusmjerio na druge stranice), dok su najopasnije one koje korisnike obasipaju spamom ili hrpom adwarea i spywarea s mogućnošću daljnjeg downloada nepoznatih sadržaja na osobna računara.

U jednom slučaju prijavljivanje na web-stranicu koja je navodila na testiranje e-mail adrese dovelo je do dobivanja više od 300 spam poruka sedmično.

Neke od tih rizičnih stranica koriste sigurnosne rupe u pretraživačima kako bi instalirale maliciozni softver bez znanja korisnika, a kasnije im taj softver omogućava da preuzmu kontrolu nad računarom i da kradu s njega lične podatke poput korisničkih šifri ili brojeva kreditnih kartica.

Najriskantniji pojmovi dovode se u vezi s downloadanjem (kao što su pojmovi "screensavers" i "free ringtones") te file-sharingom (kao što su "Bearshare" i "limewire"). Pretraživanjem unutar ovih kategorija dobivaju se brojni rezultati koji vode na opasne stranice.

"Gdje god internetski korisnici idu, napadači ih prate. Čak i obični posjet opasnoj stranici može imati ozbiljne i dugotrajne implikacije za prosječnog korisnika interneta", pišu autori izvještaja, dodajući da su upozorili na "opseg ovih problema", odnosno na mnoge načine na koje pretraživački alati danas navode korisnike "na rezultate koji ih vode na nepouzdane web-stranice".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.