NavMenu

Fondacija Mozaik: Promocija deset kulturnih inicijativa provedenih u ruralnim zajednicama

Izvor: eKapija Petak, 11.02.2011. 16:00
Komentari
Podeli

U Muzičkom paviljonu u Banja Luci danas je predstavljeno deset kulturnih inicijativa koje je Fondacija Mozaik provela u ruralnim zajednicama na području opština Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Goražde i Višegrad. Ukupna vrijednost inicijativa provedenih u 2010. godini iznosi 9.902 KM, od čega je 42% osigurano kao lokalni doprinos u novcu, robama i uslugama.

U protekle dvije godine u ovim zajednicama animirani su lokalni kreativni potencijali. Dodatna vrijednost ostvarenih rezultata se ogleda u pruženoj mogućnosti za organiziranje kulturnih dešavanja u zajednicama gdje već 20 godina nije bilo kulturnih sadržaja. Neki od rezultata volonterskog angažmana mještana su: knjiga poezije amaterskih pjesnika sa ilustracijama djece iz lokalne osnovne škole u Dobrunu (Višegrad), izložba restauriranih antikviteta prikupljenih od mještana (Roćević – Zornik), Narodni kuvar u kojem su pored recepata za lokalna jela predstavljeni i prateći običaji (Potočari – Srebrenica).

"Ovom promocijom željeli smo ukazati na činjenicu da u ruralnim zajednicama postoji želja, kapaciteti i resursi za realizaciju kulturnih aktivnosti. Predstavljene inicijative svjedoče da mještani ovih zajednica imaju vrijedne kulturne potencijale i da ih uz mala ulaganja znaju iskoristiti i na taj način obogatiti i uljepšati svoju svakodnevnicu", istakla je Eni Kurtović, program menadžerica Fondacije Mozaik.

"Izložbu antikviteta u Roćeviću vidjelo je više od pola sela. U dane priprema i održavanja izložbe oživjeli smo selo, monotonija je nestala i probudili smo nadu", rekao je Zoran Stjepanović iz MZ Roćević.

Projekat "Kultura u ruralnim zajednicama" provodi Fondacija Mozaik od aprila 2009. godine sa ciljem da pruži mogućnost umjetnicima, kulturnim i umjetničkim grupama u ruralnim područjima koja su izolovana od glavnih kulturnih tokova da iniciraju i provode kulturne i umjetničke projekte. Projekat se provodi u opštinama Zvornik, Bratunac, Srebrenica, Višegrad i Goražde, a financijska sredstva za njegovo provođenje osigurana su kroz Švicarski program za kulturu (SCP).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.