NavMenu

Jeste li danas uradili nešto DOBRO?

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 20.09.2010. 13:13
Komentari
Podeli

Svaka osoba može na svoj način dati doprinos i uljepšati nekome život, moto je pod kojim je grupa aktivista pokrenula Udruženje altruista DOBRO iz Sarajeva. Ova organizacija danas povezuje one koji žele i mogu da pomognu, i one kojima je pomoć najpotrebnija.

Sve je krenulo od aktivnosti jednog diplomate i grupe studenata koji su željeli da pomognu marginaliziranim grupama, kao što su osobe sa posebnim potrebama, djeca bez roditeljskog staranja, stari i iznemogli, da postanu jednako cijenjen dio bh. društva kao i njihovi nešto sretniji sugrađani, priča nam Bojana Ćorović, aktivistica ovog udruženja.

Vremenom se aktivnost pretvorila u Udruženje za "sve", a vođeni motom "I najmanji trud s naše strane može napraviti veliki uticaj na život drugih ljudi", aktivisti su otvorili vrata svima koji žele podrškom i aktivnostima da se uključe u njihov rad.

"Tako smo od učenika srednjih škola, studenata, zaposlenih u državnim institucijama, direktora privatnih kompanija, zaposlenih u međunarodnim organizacijama, ambasadama, pa do `običnih` građana naišli na svesrdnu podršku i poticaj za dalje projekte i aktivnosti. Svako se u svom domenu i na svoj način uključio i pružio svoj doprinos u misiji uljepšavanja svakodnevnice barem na jedan dan", prisjetila se Ćorović.

Ona ističe da mnogi ljudi dobre volje i mnoga pravna lica zaista žele pružiti pomoć. Međutim, nedostatak transparentne i cjelovite informacije o mogućnostima kako i gdje pomoći, često obeshrabruje potencijalne dobročinitelje.

Udruženje DOBRO nastoji omogućiti svima kojima je pomoć potrebna da se predstave na jednom mjestu, čime olakšava donatorima da dođu do informacija o tome kako i gdje pomoći.

Tokom posljednjih nekoliko godina organizirali su brojne humanitarne akcije, a među kojima se izdvaja akcija "Jedno DOBRO, stotinu ruku, hiljadu sitih", tokom koje se prikuplja pomoć za osobe u stanju socijalne potrebe u više bh. gradova. Cilj akcije je prikupljanje osnovnih životnih i higijenskih namirnica koje posjetioci tržnih centara ostavljaju u humanitarne korpe, a koje se isti dan dostavljaju onima kojima je to najpotrebnije.

Bojana Ćorović govori i o drugim akcijama koje se uspješno provede u gradovima naše zemlje. "Druga akcija pod nazivom `Dobar.PC` ima za cilj da pokušamo doći do trenutka kada će svaki dom imati i jedan `dobar` računar kao što nam je normalno da svaki dom danas ima svoj TV, DVD, telefon, mobitel. Smatramo da je stvar percepcije, jer ono što je nekom zastario računar ukoliko ima noviji i bolji, može onom koji nikad nije imao svoj računar biti sasvim `Dobar.PC`, odnosno dovoljno dobar prvi računar", tvrdi ona.

Udruženje DOBRO redovno pomaže porodice sa djecom sa posebnim potrebama u ishrani zbog specifičnih oboljenja. "Zbog socijalne slike porodice, roditelji takvu ishranu djeci ne mogu obezbijediti. Bitno je naglasiti da su ovo oboljenja s kojima pacijent živi do kraja života, a traže provođenje striktne dijete. Među ta oboljenja spadaju: celijakija, dijabetes tip 1, cistična fibroza. U skladu sa raspoloživom količinom novca, svakom djetetu se jednom mjesečno kupuju namirnice, u dogovoru sa roditeljima", ističe Ćorović.

Udruženje također ima uspostavljen DOBRO Fond kojim se nastoji olakšati svima da na svoj način daju finansijski doprinos za pomoć onima kojima je to najpotrebnije.

DOBRO fond funkcioniše tako što građani svoje dobrovoljne priloge uplaćuju putem transakcijskog računa u fond ili ubacuju u neku od Kasica Dobrica, postavljenih na određenim lokacijama u gradu, a na kraju mjeseca se prikupljeni iznos iz fonda i kasica uplaćuje za određenu osobu kojoj je to potrebno.

N.V.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.